Alla som inte röstar Obama är rasister

I USA pågår just nu en debatt angående Obama.
Man (republikanerna, antar jag) påstår att Obama får röster för att han är svart. Japp. Man påstår att folk röstar på Obama för att inte framstå som rasister. Det pågår alltså en seriös debatt i seriösa (så seriösa de kan vara i USA) nyhetsmedier om att folk skulle rösta på honom för att de är rädda att anklagas för rasism om de inte röstar på honom.

Man menar att han inte har några som helst erfarenheter eller meriter värda att nämna, och att den enda förklaringen till hans framgång måste vara att folk är rädda för att anklagas för rasism. Okej.

Då undrar jag varför inte den här debatten kom upp år 2000 när Bush valdes till president. Han hade fuckat upp affärer och kört företag i botten. Han hade typ inte lyckats med något alls. Obama har iaf inte misslyckats med något. Det hade Bush. Ändå röstade människor på honom. Så varför tog man inte upp debatten då, och frågade sig om folket röstade mer på hans namn (eller rättare sagt, hans pappas namn) än hans politik?

Sanningen är såklart den att det här inte är något nytt inom amerikansk politik. Inte ens inom någon politik nånstans i världen. Genomsnittsväljaren röstar inte enbart på kandidatens politiska agenda. Man röstar minst lika mycket på kandidatens karisma, personlighet, utstrålning, charm och även utseende. Så han det alltid varit, och kommer alltid att vara. Speciellt när politiken skiljer sig så lite från motståndarens, så som fallet är mellan Obama och Clinton. Man tycker helt enkelt att Obama är trevligare, inger mer förtroende och kanske ser bättre ut.

Ja, vissa röstar på honom för att han är svart.
Skulle i stort sett hela det svarta samhället i USA ställa sig bakom Obama om han var vit? Aldrig i livet. Skulle Oprah stödja honom så starkt som hon gjort? Förmodligen inte, nej. Ja, Obama får röster pga sin hudfärg. Big whoop. Vakna upp, sluta vara naiva. Det har aldrig handlat endast om politik, det har även handlat om kandidaten. Men om många röstar på Obama för att inte anklagas för rasism? Nej. Det är bara fånigt att tro att det skulle vara ett vanligt fenomen. Röstandet får ju till och med ske privat, inget som måste redovisas. I så fall är det minst lika många som inte röstar på honom för att han är svart, så det jämnas väl ut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0