Dömd utan att begått brott

Från SVT text:

"En 40-årig polack dömdes i dag till tio års fängelse i Danmark för att han trodde att han smugglade amfetamin. I lasten fanns dock inget olagligt.
Avgörande för det stränga straffet var att 40-åringen trott att han begick ett brott, även om brottet faktiskt aldrig ägde rum. Fenomenet kallas i dansk juridik "putativ forbrydelse", ungefär för-ment eller förmodat brott. 40-åringen hade visserligen stimulantia i bilen när han körde av färjan i Köpenhamn, men det var inte olagligt
."

Så man kan dömas för något man inte begått, så länge man tror det man gjorde var olagligt. Det här kan man ju hitta på  massa roliga exempel på. Om man är full och inte hittar sin cykel, och bestämmer sig för att stjäla en cykel, men är så full att man stjäl sin egen cykel... Då åker man dit för cykelstöld.

Kalla mig gammeldags, men jag tycker nog man kan vänta med straff tills personen verkligen lyckats begå ett brott på riktigt. Å andra sidan kommer man ju inte undan för mordförsök heller, fast det är ju en dålig jämförelse. Precis som att domaren inte dömer 1-0 så fort det blir skott på mål.

Prenumerera på bloggen

Kommentarer
Postat av: A-palle

Ptja, här i Sverige kan man ju dömas för medhjälp till ett brott utan gärningsman(TPB), så varför inte?

2009-08-27 @ 00:37:36
URL: http://apalle.blogg.se/
Postat av: bleunt

Haha, touché.

2009-08-27 @ 00:38:20
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: seraph

Fan vad skumt. Låter helt galet.

2009-08-27 @ 10:58:43
URL: http://www.metrobloggen.se/seraph

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0