Afghanistan - världens tuffaste land

1200-talet. Djingis Khan hade erövrat så gott som hela Asien.
Utom en enda liten fläck.

PhotobucketOch vad är den nakna fläcken mitt i det röda havet som är Djingis Khans imperuim? Just det, den lilla nakna fläcken som besudlade erövrarens rykte är Afghanistan - den sista fläcken att falla. Tough luck.

Sen har vi Alexander den store. 330 år före kristus var han The Big Dawg, med mest pengar, störst imperuim och mäktigaste arméerna. Han örfilar Turkistan och pwnar Persien med relativ lätthet. Så bestämde han sig för att han ville ha Afghanistan också. Där tog det stop. Han förlorade enorma summor pengar, trupper och moral. Efter 4 år av krig mot lilla Afghanistan bestämde han sig för att hämta 100 000 nya trupper från Grekland, och även några arméer från centralasiens kungariken som han redan erövrat. Det var vad som behövdes.

Sen har vi Sovjet. 1979 bestämde sig Sovjet för att Afghanistan såg mumsigt ut. Ser ni vart det här kommer leda? Man hade redan etablerat en kommunistregim i landet 1970, som nu höll på all falla sönder. Muslimerna gillade inte heller hela den här grejen med kvinnors rättigheter och annat skit. Det skulle en militäraktion råda bot på, tänkte man.

Så man rullade in med hundratusentals trupper. Stora stygga Sovjet mot lilla Afghanistan som inte hade mycket mer än bönder. Nu vaknade USA, och tänkte att nu ska vi jävlas med kommunisterna. Så USA skickade massor av vapen och pengar till bönderna i Afghanistan, som sedan gav stora stygga björnen Sovjet redigt med smisk i form av gerillakrigsföring. Efter nio år av stryk gav Sovjet slutligen upp kampen, och sprang hem med svansen mellan benen.

Sen har vi USA. Man skulle kunna tro att USA och Afghanistan borde vara bundisar efter all hjälp, men icke. Efter 9/11 gick USA in i Afghanistan för att eliminera talibanregimen man hjälpt att sätta upp. Jag vet, fråga inte. Så hur går det för USA, så här 8 år efter invasionen?

usaafghanfail.jpg picture by bleunt

Ptja, för två år sedan hade man tagit 54% av landet från talibanerna. Yay! Så nu äger man 100% av landet, och lyckas med något så svårt som att erövra Afghanistan? Njäe. I dag kontrollerar talibanerna 80% av Aghanistan, och valet som hölls nyligen blev ett enormt fiasko. USA får smisk. Överraskning.

Afghanistan - mandomsprovet för imperium.


Prenumerera på bloggen

Kommentarer
Postat av: seraph

http://www.youtube.com/watch?v=qFJnBjSJ4ok&feature=related

2009-09-18 @ 17:06:53
URL: http://www.metrobloggen.se/seraph
Postat av: Sussi

Lustigt att du skriver om ämnet, jag läser precis en bok om just Afghanistan och om hur deras folk lever. Tidigare har jag inte alls varit insatt i den frågan. Vilket sammanträffande.

2009-09-18 @ 18:06:46
URL: http://lavica.blogg.se/
Postat av: bleunt

Mjo, antar att Afghanistan alltid varit ett geopolitiskt viktigt land, men är det nog lite extra just nu. Så man borde uppmärksamma det.

2009-09-18 @ 18:54:55
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: A

Tycker hela grejjen med att USA sponsrade Talibanerna är otroligt rolig och på ett så klockrent sätt visar hur USA inte är något annat än ett par clownskor.Ska bli kul att se om det blir mycket liv sen när de första svenskarna dör i Afganistan. Hmmm, undrar förrseten om de svenskar som åker ner får någon utbildning i landets kultur och historia, eller om de bara får lära sig att skjuta.

2009-09-19 @ 17:13:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0