Islam och terrorism

Nej, Islam är inte anledningen, som många vill få det till.
Men det är en viktig del av motiveringen. Det är en viktig ingrediens.

Men att säga att det är hela anledningen är att simplifiera det lite väl hårt. Vi måste även ha med västvärldens imperialism och ländernas fattigdom i beräkningen. Sen är det viktigt att minnas att terrorism inte är enbart inom Islam. Det är från de delarna av världen det sker mest just nu, men det har även existerat inom Buddhism, Hinduism och Kristendom. Även Judendomen utövar en form av delvis religiöst motiverat förtryck och terror i dag.  

Alla religioner fungerar som motivering till utförandet av terrorism.

Det är en validerad åsikt att religion är en katalysator, enligt mig. Jag håller med om att religion (i detta fallet Islam) fungerar som en stor bakomliggande drivkraft, men som jag skrev ovanför är det bara en ingrediens. Annars skulle alla muslimer göra det, och det handlar ju bara om en mycken liten del av dem.

Prenumerera på bloggen

Kommentarer
Postat av: max

jag gillar artikeln som aftonbladet pubbade, ang den där gruppen beväpnade kristna fanatiker. då stod det "den kristna (!) gruppen terrorister" typ

2010-04-02 @ 12:17:08
Postat av: Kalle Balik

Jag har aldrig hört talas om buddhistisk terrorism. Enlighten me.

2010-04-02 @ 13:04:26
URL: http://jattestorapistoler.blogg.se/
Postat av: agnes r

Munkarna i Tibet som slåss mot kinesisk militär.



http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tibetanska-protester-sprider-sig-till-vastra-kina_986897.svd



Fast begreppet terrorist är ju lite luddigt nu för tiden.



2010-04-03 @ 00:44:52
Postat av: bleunt

Kalle:

Kika på förra veckans avsnitt av Real Time with Bill Maher, där Christoffer Hitchens är gäst och nämner lite om det.

2010-04-03 @ 01:58:50
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: seraph

Man har ju hört talas om militanta buddhister som har tänt eld på sig själva i protest mot olika saker, men då har de ju skadat sig själv och inte andra.



Och många gånger tror jag inte att det har att göra med religion alls (även om det som sagt många gånger kan funka som en katalysator), och jag ska ta ett exempel: Ta en familj i Irak. Amerikanska trupper skickar in en granat eller nåt i ett hus, hela familjen död utom fadern. Är det då konstigt att han kanske spänner på sig en bomb och tar med sig några soldater i döden? Nej, inte alls konstigt, och behöver inte drivas av religion alls. Som du sa Bleunt, det finns många faktorer som spelar in, och ibland kanske religion inte är en faktor alls.



Och Blackwater kanske är ett bra exempel på kristen terrorism, där grundaren Eric Prince kom från en extremkristen familj, och såg det som sin uppgift att, bla, eliminera muslimer (vilket Blackwater har gjort ganska effektivt i Irak, Afghanistan etc.)



Sen har vi ju Israel och det vidriga judiska förtrycket av palestinierna där de anser sig ha rätt att bete sig så pga att gud gav dem landet från början.



Tänkvärt inlägg som fan.

2010-04-03 @ 09:53:51
URL: http://www.seraph101.wordpress.com
Postat av: seraph

http://www.youtube.com/watch?v=0qAoV-EuOCY&playnext_from=TL&videos=lMGB_7VuGQE&feature=sub



Bra logik som vanligt ... vi ockuperar Palestina, därför måste vi bomba Gaza för de kan skjuta på oss för de får inte kämpa emot ockupationen, och vilka det än är som skjuter, så lägger vi skulden på Hamas...

2010-04-03 @ 10:02:03
URL: http://www.seraph101.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0