Monogami är jävligt korkat

Varför blev vi människor (generellt) anhängare av monogami? Det är få djur som praktiserar monogami. Det vettiga vore väl egentligen att männen satte på så många kvinnor som möjligt. Sprida säden. Slipa oddsen. Försäkra sina egna geners framgång och överlevnad.

Kanske har det att göra med hur vi lever. Vad vi behöver. Vad våra barn behöver. Kanske behöver kvinnorna en man som hjälper dem att ta hand om barnet. Våra barn växer ju mycket långsammare än något annat djur. Kanske var det de monogana männens barn som hade störst chans att överleva, och bidra till genpoolen.

Kanske är det bättre att fixa en unge med en kvinna och ta hand om den ungen ordentligt, i stället för att skaffa 10 ungar med 10 kvinnor och sedan lämna dem åt sina öden. Ett barn som bara hade en mamma hade inte lika stor chans att överleva, som ett barn med två föräldrar som hjälptes åt.

Det var så polygamin förlorade, och monogamin visade sig vara vad som fördes vidare evolutionistiskt. Så dog de slampigaste männen som vägrade binda sig ut. Eller?

Prenumerera på bloggen

Kommentarer
Postat av: Tobias

Kloka ord, tack vare monogami är människan högst upp i näringskedjan.

2010-01-12 @ 15:55:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0