Varför kysser vi varandra?

Jag tänker inte skriva om bilden nedanför. Jag kan inte skriva om det varje gång Aftonbladet stavar fel. Det jag tänker skriva om är något jag tänkt lite på sedan jag läste det där om avhållsamhet. Som trogna läsare kanske minns så gillar jag att tänka på saker ur ett evolutionsperspektiv. Och där passar ju kyssar in rätt bra.

Grejen med evolutionsperspektiv är att det måste vara bra och nyttigt för något. I fallet med kyssar är jag ganska säker på att det måste vara bra för vårt immunsystem. Varför gillar vi att kyssas? För att ju mer vi kysstes för 10, 30, 50 000 år sedan desto bättre immunsystem hade vi. Att dela med sig av andras bakteriefloror i lagoma doser var något som förstärkte vårt eget immunsystem.

Så ju mer man hånglade runt desto starkare immunförsvar hade man. Och ju starkare immunförsvar man hade desto troligare var det att man överlevde eventuella sjukdomar och kunde föröka sig mer. Hånglarna överlevde i vidare utsträckning, de avhållssamma dog i vidare utsträckning. Jag undrar om de oattraktiva som ingen ville hångla med också dog ut lite mer än snyggingarna. :p

Det är i alla fall det enda skälet jag kan komma på till varför vi kysser varandra. Det är samma sak med djur, som till exempel hundar. När en glad hund slickar dig eller en annan hund i ansiktet bjuder han ditt immunsystem på massor av information om andra bakterier.

ut och hångla med er, om ni vill förbli friska!


Photobucket

Kommentarer
Postat av: bleunt

Sen kan man ju undra om kyssar alltid varit något sexuellt eller om det en gång i tiden var något rent sällskapligt. Hundar slickar ju alla i sin flock när de hälsar, men vi människor kysser bara utanför familjen.

2009-05-10 @ 10:22:44
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: max

tror illustrerad vetenskap hade den där frågan förut. en teori går att se på aporna har jag för mig

2009-05-10 @ 10:58:29
Postat av: Erik

Din teori stämmer nog, men det är ju inte anledningen till att vi gör det, utan anledningen till att vi BÖR göra det, anledningen till att vi gör det är väl för att vi är gjorda för att tycka att det är mysigt och så, för att vi ska vilja göra det.

2009-05-10 @ 14:43:31
Postat av: Henrik Petersson

Jag har två teorier:1) Vi har fått väldigt känsliga munhålor och läppar för att kunna bedöma vad vi stoppar i truten med stor noggrannhet. En bieffekt av detta är att det känns gött att kyssas.2) Det finns någon evolutionär fördel med missionären, och folk som gillar att kyssas använder sig troligen oftare av missionären än andra.

2009-05-10 @ 17:55:52
Postat av: bleunt

Erik:

Då har du och jag lite olika definitioner av ordet "anledning". Kanske har det att göra med direkt och indirekt anledning.2009-05-10 @ 20:41:42
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Erik

bleunt: Ja, indirekt och direkt anledning är nog vad det handlar om snarare. :)

2009-05-11 @ 12:11:41
Postat av: Viks

hahahahahahaha

2009-05-11 @ 12:48:00
URL: http://sweetkaylee.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0