Är alkoholism en sjukdom?

bleunt säger (06:19):
Menar du verkligen att drogmissbruk är en sjukdom? Alltså, alkoholism också?

Anonymous säger (06:19):
ja...  
på sätt och vis

bleunt säger (06:20):
Vad har alkoholism (ett beteende) gemensamt med... till exempel... cancer (en sjukdom).

Anonymous säger (06:20):
eller det är väl mer som symptom på en sjukdom

bleunt säger (06:20):

Vad för sjukdom?

Anonymous säger (06:20):
det kan nog vara olika... psykiska problem är nog det vanligaste
att använda droger som ett sätt att fly från något

bleunt säger (06:21):
Ah, så en pappa som slår dig är en sjukdom?  
till exempel

Anonymous säger (06:23):
nej men, om en tjej blir sexuellt utnyttjad som ung.

bleunt säger (06:23):

det är inte en sjukdom att må dåligt efter ett trauma.

Anonymous säger (06:24):
psyket är också en del av kroppen
man kan vara sjuk i psyket...
det är också... sjukdom

bleunt säger (06:25):

psykisk ohälsa är inte detsamma som sjukdom.

Anonymous säger (06:25):
jo faktiskt, och det kan vara jävligt dödligt

bleunt säger (06:25):
psykisk ohälsa = depression
psykisk sjukdom = schizofreni

Anonymous säger (06:26):
men jag orkar inte diskutera det här för jag är så jävla trött

bleunt säger (06:26):
skulle faktiskt bara kalla depression för "psykiskt tillstånd". det är ett tillstånd, precis som alla andra känslor.

Anonymous säger (06:26):
och det är ingen idé att diskutera någonting med dig

bleunt säger (06:26):
om depression är en sjukdom, då är kärlek det också. samma premisser.


Prenumerera på bloggen

Kommentarer
Postat av: Anders

En kort wikipediering krossar dina argument:

Alcohol dependence is acknowledged by the American Medical Association as a disease because it has a characteristic set of signs and symptoms and a progressive course.All psykisk ohälsa skulle jag personligen klassa som en sjukdom. Även om inga bakterier eller virus, eller för den delen genetiska snedtramp, är inblandade i t ex en depression, en fobi eller en panikattack, så finns fysiska symptom som i många fall inte är helt olik en bakterie- eller virusinfektion av valfri karaktär. Exempelvis: illamående, kräkningar, magsmärtor, huvudvärk, yrsel, diarré, muskelkramper, andningssvårigheter, svimning, etc. Cancer är en sjukdom för att kroppen producerar felaktiga celler. På samma sätt är psykiska åkommor sjukdomar för att kroppen genom hjärnan reagerar felaktigt och irrationellt på vad den upplever som ett hot (fobi), oprovocerat kopplar in det s.k fight or flight-systemet (panikattack) resp. inte klarar av att upprätthålla en balans på signalsubstanser i hjärnan (depression).

2009-11-20 @ 12:09:51
Postat av: bleunt

Exakt hur "krossas" mina argument? För att en amerikansk myndighet har en annan åsikt som den inte kan argumentera för? Jag vet redan var AMA står i frågan. Det betyder inte att jag håller med dem. Och en åsikt kan inte krossa argument. Bara argument kan krossa argument."illamående"

Kan man få av att vara kär."kräkningar"

Kan man få av att vara kär."magsmärtor"

Kan man få av att vara kär."yrsel"

Kan man få av att vara kär."andningssvårigheter"

Kan man få av att vara kär."svimning"

Kan man ha av att vara kär.

Men jag hoppas inte du tycker kärlek är en sjukdom för det, precis som det inte är en sjukdom att dricka blekningsmedel."hjärnan reagerar felaktigt och irrationellt på vad den upplever som ett hot (fobi), oprovocerat kopplar in det s.k fight or flight-systemet (panikattack) resp. inte klarar av att upprätthålla en balans på signalsubstanser i hjärnan (depression)."Bara det att det gäller fullt friska hjärnor. Eller menar du att 90% av oss har sjuka hjärnor? Om evolutionistiska irrationella bieffekter ska räknas som sjukdomar, då är vi alla sjuka. Och ja, man kan ta upp kärlek än en gång.Det är aldrig symptomen som är sjukdomen.

2009-11-20 @ 15:08:27
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Anders

"Om evolutionistiska irrationella bieffekter ska räknas som sjukdomar, då är vi alla sjuka. Och ja, man kan ta upp kärlek än en gång."Naturligtvis tänker alla människor irrationellt ibland, det är när det beteendet blir handikappande i vardagen som det kan klassas som en sjukdom. En person som exempelvis har social fobi skulle inte kalla sig för frisk, och jo, om man varenda gång är så nervös över att man är kär i någon att man kräks varje gång man ska ses, då är det något som inte är rätt. Att alltid vara skräckslagen av att gå och handla mat för att man upplever situationen som ett hot, då är man inte frisk, då är man sjuk. Då har man en sjukdom.

2009-11-20 @ 19:53:29
Postat av: bleunt

"det är när det beteendet blir handikappande i vardagen som det kan klassas som en sjukdom"Om du pratar OCD (Obsessive Compulsory Disorder) och panikångest så håller jag med om att det kan klassas som en sjukdom, eftersom det är något som en normal (frisk, om du så vill) hjärna INTE lider av.Däremot lider alla friska och fullt fungerande hjärnor av att de blir beroende av alkohol och droger vid (relativt för preparatet i fråga) stora mängder konsumtion. Det är så våra hjärnor fungerar, och är inte en sjukdom.Att påstå att beteendena rökande och supande är sjukdomar är förolämpande mot folk med Riktiga sjukdomar.Om alkoholism är en sjukdom, så är det den enda sjukdomen i världen som kan botas genom att ändra ett beteende.

2009-11-20 @ 21:34:25
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Anders

Jag förstår din poäng bättre, men håller fortfarande inte riktigt med. Låt mig utveckla ett scenario:Tvångstankar kan lätt bli till ett beroende som påminner det av alkohol indirekt. Exempel: person X är livrädd att gå in i livsmedelsbutiker, det slutar alltid i skräck och ångest, panikkänslor. Men så en dag går person X och handlar, och det går faktiskt hyfsat bra den här gången. Han börjar fundera: vad var annorlunda? Han upptäcker att han den här gången hade på sig glasögonen ute, av misstag. I det här skedet söker person X:s hjärna desperat efter ett sätt att slippa känna sig hotad. Följden blir att person X hädanefter vägrar lämna hemmet utan glasögon, för irrationellt har han förknippat dem med succé, lugn och ro. Det har blivit en tvångstanke. Troligen dröjer det inte länge förrän person X även börjar förlita sig på glasögonen i andra jobbiga situationer. Person X är nu beroende av glasögonen.Byt ut glasögon mot alkohol i ovannämnda scenario så har du ett närmast likadant problem. Alkohol, för vissa människor, är den säkerhetslina de känner att de måste ha för att fungera. Visst går det fysiskt att bota alkoholism genom att sluta dricka, i den bemärkelsen är det inte en sjukdom. Men att det är så svårt beror nog snarare på att i och med att de inte berusar sig, så måste alkoholisterna ta itu med sin ångest. Och precis som person X irrationellt tror att glasögonen är svaret på alla problem, så tror en alkoholist att alkohol är svaret. Och på så vis är även en alkoholist sjuk.

2009-11-21 @ 00:19:55
Postat av: bleunt

"Tvångstankar kan lätt bli till ett beroende som påminner det av alkohol indirekt. "Fast tvångstankar utan någon påverkan av en främmande substans (droger, alkohol) är vad som krävs för att det ska vara i närheten av en sjukdom.Behovet av glasögonen är något hjärnan själv skapat, medan behovet av alkohol är orsakat av att man konsumerat ett utomstående preparat. Det är en väsentlig skillnad mellan de två situationerna.I ena fallet kommer beroendet inifrån, och i det andra fallet kommer beroendet utifrån. Om det kommer inifrån är det en sjukdom, kommer det utifrån är det ett beteende.

2009-11-21 @ 01:31:32
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: A-palle

Nice med kommentarerna, tror jag ska gå å sjuka mig på måndag :D

2009-11-21 @ 11:31:54
URL: http://apalle.blogg.se/
Postat av: Kalle

Hahaha! Bluent! Att ingen har tagit ner dig på jorden än, är för mig ett mirakel! En liten nörd som anser sig kunna svaren på alla frågor! Är du ute efter att vara ett irritationsmoment, eller är du bara så dum så att du tror att du har rätt?

2009-11-21 @ 14:59:35
Postat av: Marianne

Det är ingen sjukdom att bli beroende av alkohol, men man blir sjuk om man missbrukar den! En alkoholists hjärna blir till slut helt fucked up! Spriten du hävt i dig har gjort dig sjuk! Man får ett maniskt beteénde man inte kan kontrollera och vissa kan göra nästan vad som helst för att få tag i spriten, kallar du det för att vara frisk? Min farfar var alkoholist och han var sannerligen inte frisk. Den som påstår något annat kan gå coh dra något gammalt över sig!

2009-11-21 @ 15:08:17
Postat av: bleunt

Kalle:

Ad-hominem! <3Marianne:

"Det är ingen sjukdom att bli beroende av alkohol"Och det är hela min poäng. Däremot blir jag så klart sjuk AV alkoholen, men skrumplever och alkoholism är ju två helt olika saker egentligen.

2009-11-21 @ 16:46:12
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Pjater

Hehe Jag har druckit en jävla massa under mina år och utvecklat demens, Har sett att många tunga alkoholister som inte vet var de är, typ i ett helt annats år pågrund av tungt missbruk av alkohol, tykcer du inte det kan räknas som sjukdom?? Det fördärvar ju hjärnan totalt i större mängder :P

2009-11-22 @ 01:17:55
Postat av: bleunt

Pjater:

Som sagt, alkohol kan orsaka sjukdomar. Skrumplever är en sjukdom, till exempel. Om dödandet av hjärnceller är en sjukdom eller inte har jag svårt att uttala mig om. Men jag vet att det inte är en sjukdom att ha ett kulhål efter en revolver i huvudet.Nu handlar det väl inte så mycket om alkoholens effekter, utan själva konsumtionen av alkohol. Ett beroende är inte en sjukdom, eftersom det är så friska hjärnor reagerar på preparaten.

2009-11-22 @ 02:45:51
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Susan Boyle

Jag dricker som helvete.

2009-11-22 @ 13:48:18
Postat av: wambam

Bleunt...Du säger, citat..

Att påstå att beteendena rökande och supande är sjukdomar är förolämpande mot folk med Riktiga sjukdomar.Jag är en tillfrisknad alkoholist och jag vill be om ursäkt för att jag förolämpat dig... för du är helt klart sjuk och dessutom har du inte en inte aning om vad du pratar om...

2009-12-01 @ 02:37:33
Postat av: bleunt

wambam:

Det är inte mig du ska be om ursäkt. Be om ursäkt till folk med riktiga sjukdomar, som cancer eller schizofreni. Folk vars sjukdomar INTE är ett beteende. Sluta använda deras plågor som en ursäkt för ditt BETEENDE.Bra argumenterande från din sida, dock.

Du övertygade mig nästan. Snart kanske det kommer en tjock människa och övertygar mig om att han äter massa fet mat och godis pga en sjukdom.

2009-12-01 @ 12:08:42
URL: http://bleunt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0