Myten om kvinnor som spelar

Vi får ofta höra att "åååh, nu består antalet gamers nästan av 50% kvinnor". Nintendo visar upp fina cirkeldiagram där kvinnornas färg tar upp nästan lika mycket plats som männens. Siffrorna försöker få det att framstå som att spelmediet är lika könsneutralt som film eller musik. Tv-spel är inte längre en killgrej. Eller?

Så varför finns det bara en enda kvinna bland LEVELs tjugofyra skribenter? En enda kvinna, som fått en liten pysselhörna i tidningen. Om statistiken vi hör om verkligen stämmer, var gömmer sig då alla spelintresserade kvinnor?

PC Gamer har två kvinnor. Super PLAY hade såvitt jag vet ingen när den lades ner. Gamereactor har såvitt jag vet inte heller någon kvinnlig spelskribent.

Och hur många kvinnliga spelutvecklare kan vi nämna?
Jade Raymond och Rieko Kodama. Sen då?

Och visst, jag känner kvinnor som spelar. Min sambo spelar. Men jag känner många fler som inte gör det. Och de flesta som spelar är unga tjejer. Min pappa spelar. Min systers make spelar. Däremot spelar inte min syster, och min mamma har aldrig spelat.

Så vad är grejen? Varför syns inte kvinnorna om det nu är så statistiskt jämställt? Sanningen är nog tyvärr den att det är skillnad på att spela och att spela. Skillnad på att spela spel och vara intresserad av spel. Och på den punkten är det fortfarande långt ifrån att vara jämställt.

Tv-spel är antingen fortfarande något extremt mansdominerat, eller så är kvinnliga gamers av någon anledning väldigt gömda och underrepresenterade. Och så länge det är så kommer spel tyvärr ses som lägre stående än film och musik av majoriteten.

Å andra sidan, hur många kvinnliga regissörer kan vi nämna?

http://gamesareevil.com/wp-content/uploads/2009/03/gamer-girl.jpg


Kommentarer
Postat av: matildac

finblogg:D

2010-02-27 @ 11:56:20
URL: http://matildac.blogg.se/
Postat av: pernilla

duktig på att skriva!

2010-02-27 @ 12:02:43
URL: http://pernillaedstrand.blogg.se/
Postat av: Vicki

Jag håller med dig, när jag berättar för alla att jag är tjej och spelar wow ser alla ut såhär O.O

Så borde det ju inte vara om det skulle vara 50/50

2010-02-27 @ 12:09:28
URL: http://perfectlylonely.webblogg.se/
Postat av: anna

fin blogg!

allt bra?

kram:)

2010-02-27 @ 12:16:26
URL: http://annaturkanovic.blogg.se/
Postat av: bleunt

Oj, det kom genast fem kommentarer på bara några minuter från tjejer som bara var ute efter att göra reklam för sin egen blogg här. Det måste vara rekord. Delete!2010-02-27 @ 12:18:06
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Sandra

Håller helt och hållet med dig, synd och skam är det. Hade gärna läst fler artiklar skrivna av tjejer i tidningarna :) Jag får nog börja fundera på att börja skriva själv.

2010-02-27 @ 12:40:24
URL: http://schoney.blogg.se/
Postat av: Rocky

bra text!!

2010-02-27 @ 12:43:45
URL: http://rocktheclock.blogg.se/
Postat av: Palle

Ja, statistik är ett mäktigt verktyg i rätt händer.

2010-02-27 @ 14:12:08
URL: http://apalle.blogg.se/
Postat av: Seraph

"Är det svårt/jobbigt/dyrt att fixa VHS till DVD?"Svårighetsgraden kan jag inte uttala mig om, men jag lämnade in mina band till JS Film i Valbo, och sen tog det några dagar innan det var klart.http://www.jsfilm.nu/jsfilm/default.htmOch särskilt dyrt var det inte, jag fick alltså min skatefilm och ett band med lite kampsportshärj på överfört, och så fick jag två dvd-kopior av skatefilmen, och det blev 285.

2010-02-27 @ 15:03:45
URL: http://www.seraph101.wordpress.com
Postat av: Henrik Petersson

Kan det vara så att tjejer spelar, men engagerar sig inte i communityn så mycket? En tjej jag känner spelar jättemycket Sims, men hon umgås inte med andra datorspelare, och läser inte speltidningar heller, vad jag vet.Fast det kanske var det du sa, förresten...

2010-02-27 @ 19:09:08
Postat av: bleunt

Frågan är om man är en gamer om man bara spelar ett spel. Man har väl knappast spel som intresse då, utan har The Sims som intresse. Nja, vet inte riktigt. Men frågan är ju, som sagt, varför dessa tjejer inte gottar ner sig i spelintresset och går ut med det på samma sätt. Mycket mystiskt.

2010-02-27 @ 20:22:14
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: WysiWyg

1. @Vicki; då ska du se blickarna jag får när jag berättar att min lillasyster OCH min mamma lirar WoW. ;-)2. Rätta mig om jag har fel, men Nintendo är väl de som gör Wiin? Är det då inte möjligt att många av de kvinnliga spelarna gömmer sig bland "casual" spelen till den konsolen?Sedan så har det väl alltid varit så att kvinnor haft svårt att hävda sig på områden som tidigare varit dominerat av män? Det är väl en av de vanligaste stöttestenarna om skolan, att tjejerna inte kan hävda sig mot killarna eller något sådant?En annan intressant grej; M3 har bara en kvinnlig redaktionsmedlem, men i gengäld så är hon redaktör för den fristående delen "Digitala Hemmet".Vet inte om det är ironi dock att kvinnan har hand om hemmet. ;-)

2010-02-28 @ 09:59:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0