En annan version av V för vendetta

Så här den femte november då alla börjar prata om filmen V för vendetta känner jag att det skulle vara uppfriskande om någon gjorde en liknande film baserat på libertarianska värderingar. Det finns ju gott om exempel på filmer och böcker som skildrar samhällen som spårat ur till följd av för mycket regering (V för vendetta, 1984, Atlas Shrugged etc). Finns det inga verk där motsatsen skildras, och libertarianska värderingar spårar ur?

Det hade ju suttit ganska rätt i tiden med tanke på Tea Party-rörelsen i USA, där man nu nyligen låtit ett hus med familjens alla ägodelar samt tre hundar brinna ner eftersom de inte hade betalat brandkåren i förväg. Ett land där 50% är hysteriskt upprörda över att behöva betala för andra människors sjukvård. Hur vore det att skildra ett samhälle där polisen är privatiserad, och regeringen inte har ansvar för folket.

Jag undrar hur mycket såna klyschor i nöjesmedia påverkar oss och vår åsikt kring olika ämnen. För det gör säkert sitt för att hjärntvätta massorna att tänka att staten är problemet. Staten är fienden. Kungen är alltid ondskefull när han beskattar landets folk. Och är de vetenskapsfientliga delarna av USA, där man prompt ifrånsäger sig allt från stamcellsforskning och global uppvärmning till evolution och vaccin, hjälpt av bilden media ofta projicerar när det kommer till vetenskapsmän? Antingen handlar det om galna vetenskapsmän som leker gud, eller snälla vetenskapsmän som hålls fångna av superskurkar för att använda vetenskap i onda syften.

Media påverkar nog mer än bara småflickors kroppsuppfattningar och småpojkars könsroller. Men det är nog inte bara något dåligt. Hade vi till exempel haft lika många vegetarianer om en hel generation inte vuxit upp med talande humaniserade Disney-djur som besitter mänskliga drag?

Nu svävade jag ut så mycket att titeln nästan inte ens stämmer längre.
Och ingen kommer orka läsa det här. Men skitsamma.

Kommentarer
Postat av: seraph

"Det hade ju suttit ganska rätt i tiden med tanke på Tea Party-rörelsen i USA, där man nu nyligen låtit ett hus med familjens alla ägodelar samt tre hundar brinna ner eftersom de inte hade betalat brandkåren i förväg."Så jävla äckligt...

2010-11-05 @ 20:39:00
Postat av: Erik

Robocop?

2010-11-05 @ 21:45:39
Postat av: bleunt

Erik:

Faktiskt. På sätt och vis. Libertariansm skulle ju resultera i att allt privatiserades, i stort sett. Så ja. Men gärna något lite mer seriöst som har det som fokus.

2010-11-06 @ 02:18:12
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Erik

Är inte Robocop tillräckligt seriös? Dom skjuter ju armarna av honom och grejer! :@:@:@Nejmen, jag håller med, faktiskt, men det finns väl en del fler såna filmer från 80talet? Där allting privatiseras och så, har jag för mig.

2010-11-06 @ 11:22:06
Postat av: WysiWyg

Nu var det filmer och inte böcker du efterfrågade, men jag tänkte ändå rekommendera den otroligt fantastiska boken "Jennifer Government".Den är seriös, men det blir en viss svart humor i den helt galna (och tyvärr inte omöjliga) värld som målas upp.Sedan vet jag dock inte hur libertariansk den världen är, precis som med RoboCop är den nog mer korporatavistisk (det är ett ord!) och fascistisk.

2010-11-06 @ 11:45:32
Postat av: bleunt

Erik:

Reflekterar ju säkert nutiden. Att Robocop kom under Reagan är säkert ingen tillfällighet. Vi har nog helt enkelt mestadels rörst oss mer mot facsism än libertarianism.Wysi:

Böcker gå ju bra! Har bara läst 1984 till exempel, aldrig sett filmen. Känner inget behov av det efter att ha läst boken. Får ta och kika på Jennifer Government, och hoppas jag hittar den som ljudbok. ;p

2010-11-06 @ 12:25:30
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: WysiWyg

Ett tips är att läsa/höra boken på engelska. Humorn är av den sort att den är svår att översätta.

2010-11-07 @ 13:56:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0