Barbabibeln

Jag brukar inte kritisera Bibeln. Den är helt enkelt så uppenbart galet fel och inte många svenskar tror på vad som står där. Men de få gånger jag dras in i diskussioner kring den märker man hur troende människor använder vissa tricks för att försvara den. Det är som att försöka klämma ihjäl barbapappa - så fort du har honom i ett hörn och ska klämma till byter han form och skepnad och slinker undan.
Bibeln är de heliga skrifternas OJ Simpson.
Bibeln är de heliga skrifternas barbapappa.
Bibeln kommer alltid undan på något jäkla sätt genom att utnyttja teknikaliteter.
Bibeln kommer alltid undan på något jäkla sätt genom att byta form vid behov.

Det är barbabibeln. Det finns flera knep. Ett knep är att ta något av alla motsägelser. Om Bibeln kritiseras för att säga något kan man försvara den med en motsägelse. Ett annat knep är tolkningar, om Bibeln säger något knasigt kan man alltid skylla på tolkningen eller översättningen. Bögar och otrogna ska stenas ihjäl? Alltså, nää så menar den inte. Ett annat knep är symbolik. Man kan alltid skylla på det när någon ifrågasätter alla banala sagor. Även sensmoralen i symboliken i till exempel vad som hände i Jeriko är svår att försvara.

Det är omöjligt att vinna en diskussion när motståndaren inte har en fast ståndpunkt och kan flipfloppa och modifiera den gång på gång utifrån eget behov för att rädda innehållet. På så sätt kan en bok som uppmuntrar och glorifierar folkmord, barnamord, blind lydnad, slavhandel och att offra kvinnor till gruppvåldtäkt. Men även relativt harmlösa saker som lurar folk till att tro att Jorden är 6000 år gammal räddas av subjektiva tolkningar till egen förmån.

Nåja, som sagt så kritiserar jag inte ofta Bibeln. Det känns inte lönt när jag lever i ett land där den är så irrelevant. Men dagens fråga har med ämnet att göra - Är det OK att kritisera Bibeln trots att man inte lusläst varenda sida av den? Är det OK att kritisera enskilda passager? 

Kommentarer
Postat av: WysiWyg

Självklart är det okej. Fast det beror på vilken poäng man vill göra. Vill man göra poängen att passagen ifråga är dålig, ja då är det inga problem.Vill man däremot göra poängen att hela boken är dålig pga den passagen, ja då måste först "motståndaren" vara av typen att man inte kan välja bort delar av boken. Alltså, för att kunna kritisera hela boken på grundval av en passage (eller ett par) så måste man vara överens om att passagen är representativ alternativt att man måste acceptera allt i boken, så som vissa bibelälskare vill.

2008-10-07 @ 16:47:35
URL: http://www.losatankar.se
Postat av: bleunt

"Vill man däremot göra poängen att hela boken är dålig pga den passagen"Absolut, men en sån poäng hoppas jag ingen vill göra. Jag hoppas heller inte någon vill säga att Hela bibeln är kass och dålig.

2008-10-07 @ 19:36:49
URL: http://bleunt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0