SVT är söta

I morse stod de och pratade om webcamchatt som om det vore något nytt.
Sen stod de och berättade om Babelfish.

Jag trodde det var ett inslag från 1999, typ. :pDen 15:e kommer Why? till Stockholm.
Jag ska dit.
Och de ska spela Gemini.
Och när de kommer till den där raden... (04:25 in i klippet nedanför)
Då ska jag sjunga med, skrika med så högt jag bara kan.
WHAT DO YOU DREAM UP WHILE I TONGUE YOU DOWN!
Och jag är bara nöjd om jag nästan svimmar av det.


Tvivelaktig och oetisk reklam på YouTube

Jag älskar YouTube. Men på senaste tiden har jag reagerat på reklamen de lägger upp.
För några veckor sedan såg jag en ad för Scientologernas YouTube-sida. Jag gillar inte Scientologerna. De är skumma. Egentligen är väl alla religioner skumma. Jag kanske ogillar Scientologerna för att de blivit en innegrej. Eller kanske för att de har farliga idéer om till exempel sjukvård. Eller kanske för att de är kända för att använda både pengar och hotfullt beteende mot kritiker. Eller kanske för att de hjärntvättat vanligtvis coola personer som Tom Cruise, Jason Lee och Isaac Hayes.

Anyway, jag såg den här reklamen för Scientologernas video channel.Get the facts. Jag tvivlar starkt på att det som skrivs och sägs där är fakta.
Jag undrar hur mycket pengar YouTube fick för att lägga upp den där...

Sen var det dags för en till, förra veckan. Nu handlade det inte om en skum sekt.
Eller jo, på sätt och vis. Jag såg den här.

Reklam för en sajt där man kan beställa ryska kvinnor.
Jaha, det känns ju riktigt bra, YouTube. Prostitution. Och om du inte tror det är prostitution kan du ju kolla sajten själv, och läsa lite om den. Det är ganska klart, om man inte är extremt naiv. Och det känns inte OK.

Nu tänker jag följa reklamen på YouTube. Det här är ju värre än när de gjorde reklam för bantningsmedel på en poesisajten Sockerdricka, där merparten består av deprimerade 16-åriga flickor med dåligt självförtroende.

Recensenter tvingas försvara GTA IV i media

Man pratade GTA IV på både SVT och TV4 alldeles nyss. Båda kanalerna hade även en varsin recensent på plats för att hylla spelet. TV4 var först ut 07:40. Recensenten från Aftonbladet undvek uppenbarligen att lägga fokus på våldet och pratade i stället om story och detaljrikedom. Den blonda kvinnan bestämde sig efter bara ett par minuter för att konfrontera och ställde en direkt fråga om våldet i spelet och kombinerat med den realistiska grafiken beskrev hon det som "läbbigt".
Recensenten höll med, spelet har ett upplägg som kretsar kring det kriminella, men påstod att det är att jämföra med film. Blondinens manliga kollega hoppade in och menade att man inte kan jämföra med film, eftersom man i TV-spel själv utför handlingarna medan man i film är passiv åskådare. Tydligen är det mer acceptabelt att ett medium som inte är interaktivt innehåller våld.

07:50, jag knäpper över till SVT.
Samma gamla recensent som alltid. Vet inte om jag gillar honom.
Han kör samma taktik som TV4-recensenten från Aftonbladet. Undviker att hänvisa direkt till våldet, utan håller sig mer till story och stadens detaljrikedom. Kvinnan han pratar med bestämmer sig likt TV4-blondinen att efter bara ett par minuter konfrontera våldet. Recensenten drar paralleller till att se på Scarface. Han tar också upp Spitzer-skandalen, och avbryts av kvinnan med ett surt "ja, men det var Han det...". Recensenten sätter sitt betyg, inslaget är slut.

Och än en gång har en spelrecensent fått försvara ett spel och rättfärdiga våldsinslag i en kriminell story på ett sätt jag aldrig någonsin sett en filmrecensent bli tvingad att göra.

Är det verkligen som TV4-blondinens kollega menar, att det är det interaktiva som gör att kritiken riktas mot spel men inte mot film? Eller är det helt enkelt bara så att spel fortfarande ses som en underhållningsform för barn och ungdomar? Vad tror du?

Fuck MVG!

Det blir inte mycket bloggande. Jag hinner inte. För mycket skola.
Och det är lite lustigt, hur skola alltid lyckas skapa ångest. Hur jag än gör.

I högstadiet handlade det om att få tillräckligt bra betyg för att kunna söka vidare till gymnasiet. I gymnasiet handlade det om att gå i korridorer med människor. Något jag inte klarade av, och hoppade av efter ett år. Sen handlade det om Komvux, och betyg igen. Hade jag tillräckligt mycket närvaro för att få G i mina ämnen? Nej. IG och streck. För dålig närvaro. Ångest och oro. Var fortfarande inte kapabel att vistas bland folk i korridorer och klassrum. Skolkade mycket pga det. Sen på folkhögskolan handlade det bara om att jag hade svårt att ta mig ur de djupa spåren i leran. Jag var fast i ett skolkbeteende och stannade hemma. Ångest och oro över det med. Varje dag. IG och streck, för lite närvaro.

Nu handlar det om Komvux igen. Jag närvara på lektionerna. Gör bra ifrån mig på proven. Pluggar på riktigt och lämnar in uppgifter i tid. Betyg, inga problem. Närvaro, inga problem. Så allt är bra nu? Fri från ångest och oro? Fri från stress och press? Nej.

Så vad handlar ångesten om nu då? Jo, nu handlar det om vare sig jag ska lyckas prestera tre stycken MVG och två VG i slutbetygen eller inte. Helt sjukt. Kan jag inte bara vara nöjd med VG? Alla lärare som verkar fövänta sig MVG från mig. De vill. De hoppas. De tycker inte jag gör tillräckligt så fort jag gör något som är värt mindre än MVG. Och plötsligt blir VG = Dåligt. Jag pallar inte. Jag tänker skita i allt vad betyg heter.

Fuck MVG!

Alex Schulman ser ut som...

Steve Buscemi!
Buschulman?

Buschulman.jpg picture by bleunt

Eller, han kommer iaf göra det om typ 25 år eller så, tror jag. De är faktiskt rätt så lika.
Förlåt, jag har inget att skriva om. Var nyss i Stockholm och såg Busdriver. Har massor av prov, nationella prov. I tre ämnen. Plus att jag skriver på en spelrecension till Retry.se som ska vara klar gärna i morgon. Men jag ska knåpa ihop något, det tror jag nog.

Englas död - Underhållning

Nu gräver Aftonbladet upp allt möjligt om 42-åringen.
Även om det har NOLL nyhetsvärde. Och jag blir så arg att jag nästan får magknip. Det är inget i artikeln som har något av ett konkret nyhetsvärde. De vill bara tjäna så mycket pengar som möjligt genom att spinna information om 42-åringen på ett så uppseendeväckande sätt som möjligt. Åt han någonstans regelbundet? Jobbade det en ung kvinna där? PERFEKT! Skicka dit någon och fråga henne hur hon upplevde den medelålders lastbilschauffören som mördat en liten flicka!

Allt för att gotta sig i mordet. Undrar hur mycket pengar Aftonbladet tjänat på den här tragedin.
För tro mig, de rapporterar inte sånt här pga högt nyhetsvärde.

Varför fortsätter jag besöka den hemska sajten?
Jag vet inte. Förmodligen av samma skäl som jag ser på FOX News.
När något fel blivit stort är det farligt att ignorera. Aftonbladet är fel och stort.

Några av artikelns exempel på skräpjournalistik i högsta grad:

"- Jag har serverat honom många gånger i restaurangen. Hans blick klädde av mig."


"- Han stannade till minst en gång i veckan, kom in i butiken och köpte olika saker, frukt och tidningar, ibland porrtidningar."

"De två äldre kvinnorna som också jobbar på vägkrogen brydde han sig däremot inte om överhuvudtaget."


Jag blir trött, och besviken.
Trött på Aftonbladet. Besviken på svenska folket som sväljer allt.

Det har gått från att vara nyheter till att vara underhållning.
Skäms.Engla är död (och jag bryr mig inte)

Och jag blir förbannad på alla som tydligen inte vet att hemska saker händer småflickor varenda dag om inte någon tidning påminner dem om det för att tjäna pengar. Så nej, jag tänker inte sätta en ros framför mitt nick på MSN för att hedra henne. Och nej, jag tänker inte tända ett ljus eller be för hennes mamma.

Om jag ska ha något med rosor, ljus och böner att göra så blir det för alla 6-åriga flickor som fick HIV när de våldtogs i Somalia idag. Eller alla vietnamesiska 12-åriga pojkar som tvingats ha sexuellt umgänge med medelålders sexturister. Eller barn i Bosnien som fallit offer för kvarglömda landminor.

Det är jättetragiskt, hela historien om Engla. Missförstå mig inte.
Jag förstår bara inte varför folk bryr sig först när det sker i deras verklighet.

Misstänkt = Skyldig

Aftonbladet hänger ut 42-åringen som galna. Gräver upp hans förflutna när de inte har något konkret att rapportera om det aktuella fallet, och använder det mot honom. I deras ögon är han redan bevisat skyldig, han var ju där med sitt förflutna. I allmänhetens ögon är det likadant.


Rättegång? Tss, bara en teknikalitet. Han är redan dömd.
Såhär gör tidningarna, och det påverkar möjligheten till en rättvis rättegång.


Om det nu visar sig att han är skyldig kommer Aftonbladet aldrig behöva be om ursäkt.
Det här är bara fel om den misstänkte visar sig vara oskyldig.
Så länge man gissar rätt är det helt OK.


Aftonbladet har hängt ut oskyldiga personer, men alltid kommit undan utan vidare kritik.
Det är så tradigt.


Misstänkt = Skyldig.


En död flicka är inte nyheter

Jag börjar bli riktigt arg. Upprörd.
Nyheter handlar för mycket om pengar, och för lite om rapportering.
Och när det väl handlar om riktiga nyheter, får vi för lite av det.


Ett exempel på att sälja "nyheter" i stället för att rapportera nyheter är tidningar som Aftonbladet. Man tar något som inte alls är en nyhet, men som människor kommer vilja läsa om. Man prioriterar inte efter nyhetsvärde, utan efter vad som kommer få mest uppmärksamhet och sälja flest med lösnummer. Till och med SVT gör såhär, inte bara dagstidningarna.


Och det är delvis vårt fel.

Alla som hellre läser om 11-åriga Moa som dog av en manet än om valet i Zimbabwe.
Hur tragisk Moas död än är, så är det inte nyheter. Tidningarna vill bara tjäna pengar på hennes död. Därför är det hon som hamnar på framsidorna.

Och ingen vet hur många riktiga nyheter som prioriteras bort pga att Natascha tar ur sina bröstimplantat. Och det ger mig lite ångest. Så många viktiga saker som borde uppmärksammas glider ifrån oss. Det finns knappt ett enda nyhetsmedium som inte gör såhär. För alla förlitar sig på reklamintäkter, lösnummer och tittarsiffror. Till en viss grad även SVT.


Även om SVT fokuserar mycket mer på riktiga nyheter, och mindre på sensationsskapande, så prioriteras det även där. Man väljer ut 5-6 inslag och loopar dem hela morgonen, hela dagen. Hälften inrikes, hälften utrikes. Jag vill att SVT tillägnas mycket mer åt nyhetsrapportering. Det är ju löjligt att vi inte ska hinna fler än 5-6 inslag, när det händer så mycket viktigt i världen.


Jag önskar att svenska folket ställde högre krav på nyhetsrapportering.
Jag önskar att vi tyckte att demokratins kamp i Afrika var mer intressant än en död 11-årig flicka. Men så är det inte. Och därför prioriteras mycket sånt bort.
Och det skrämmer mig lite. Hur ser nyheterna ut om 10, 15 eller 20 år? Kommer allt handla om att spela på läsarnas hjärtsträngar då? Titta bara på vilka bloggar som är mest populära. Modebloggarna, skrivna av blonda 17-åringar. Ingen bryr sig om bloggar som handlar om riktiga saker. Som... min? ;)


Gör ett test nu.
Gå till Afonbladets sajt och räkna hur många riktiga nyheter som finns där.


Porriga småflickor

Ordet som missbrukas näst mest (efter "älskar") måste vara "porrigt".
Så fort en liten tjej mellan 13 och 25 lägger upp en lättklädd eller utmanande bild av sig själv där hon posar, kan man vara ganska säker på att hon döper bilden till "porrigt" eller skriver i beskrivningen att hon "porrar sig". Porr är så kul att säga. Det är så kul att kalla sig porrig. Allt är porr. Allt som är en gnutta sexuellt, PORR!!


Och jag blir så trött på det.

Snälla söta rara små flickor som poserar lättklätt och "sexigt" och kallar det för porrigt, sluta. Era poser är inte porriga. Ni är inte porriga. Faktum är att säkert 90% av er skulle börja gråta på en riktig porrinspelning, och ni skulle inte palla att genomföra det. Att bli penetrerad i tre hål samtidigt medan en fjärde sprutar dig i ansiktet, det är porr. Att posera lättklädd med putmun och armarna ovanför huvudet på Lunarstorm och Snyggast, det är inte porr.


RSS 2.0