En syn på invandring

Jag vet inte ens om han menar allvar. Så extremt själviskt och inhumant är det.
Jag har till och med svårt att tro att någon verkligen skulle tycka så!

Tror han verkligen att människorna som flyr kriget är samma människor som är ansvariga för kriget?



Photobucket

Kommentarer
Postat av: alma i am i am

åh, nu blir jag bara mer irriterad. vilken inkompetent idiot. tycker han borde sätta sig med lite historieböcker och läsa.



medkänsla heter det och han verkar sakna mycket egenskaper.

2009-04-24 @ 12:05:17
URL: http://almavelic.blogg.se/
Postat av: seraph

Ja varför ska man hjälpa andra människor som har det svårt? Vilken fånig tanke liksom.



Hoppas verkligen den där personen hamnar i en situation där han/hon behöver andra människors hjälp, och inte får det.







2009-04-24 @ 12:11:17
URL: http://www.metrobloggen.se/seraph
Postat av: Luggruff

Vad snackar du om bleunt? Hade du stuckit från ditt land om det hamnade i krig? Man kan inte be om hjälp när man lämnat sina egna hjälplösa. Det är toppen av fräckhet.

2009-04-24 @ 19:05:28
Postat av: Erik

Luggruff: Lämna sina egna hjälplösa? Många som flyr är ju dom med familj och barn, som inte riktigt vill se sina barn och sig själva sprängas i bitar för att några andra inte kan hålla sams.

2009-04-24 @ 19:36:54
Postat av: bleunt

Luggruff:

"Hade du stuckit från ditt land om det hamnade i krig?"



Om jag hade riskerat att åka i fängelse och avrättas för mina politiska åsikter hade jag tvingats i exil, ja. Eller om regeringen iscensatte folkmord på alla men vallonbakgrund. Eller om ateister utnämndes som laglösa. Ja, då flyr jag Sverige.



2009-04-24 @ 22:16:10
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Kristoffer

"Om jag hade riskerat att åka i fängelse och avrättas för mina politiska åsikter hade jag tvingats i exil, ja. Eller om regeringen iscensatte folkmord på alla men vallonbakgrund. Eller om ateister utnämndes som laglösa. Ja, då flyr jag Sverige."



Svar: Jag betvivlar att något av länderna i mellanöstern (där de flesta flyktingar som kommer hit kommer ifrån) hade tagit emot dig med öppna armar, så lycka till isf :)

2009-04-26 @ 20:36:11
Postat av: bleunt

Kristoffer:

Vad är poängen?

Och varför i hela världen skulle jag fly dit?

2009-04-26 @ 22:05:40
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: A

Det roliga är ju att han ABSOLUT inte är rasist enligt honom själv.

2009-04-27 @ 13:38:20
Postat av: Kristoffer

Min poäng är: Varför skall man hjälpa någon som aldrig skulle hjälpa dig? Det är ungefär lika korkat som att alltid ställa upp för en polare som ständigt sviker en.

2009-04-27 @ 17:04:32
Postat av: bleunt

"Varför skall man hjälpa någon som aldrig skulle hjälpa dig?"



Välviljan måste börja nånstans, eller hur? Dessutom hjälper jag inte andra bara för att få något tillbaka.



"Det är ungefär lika korkat som att alltid ställa upp för en polare som ständigt sviker en."



Det är skillnad på att hjälpa någon i nöd, och att vara personens vän. Att hjälpa en människa är inte samma sak som att älska den personen och vilja spendera sin fritid med den.







2009-04-27 @ 19:37:17
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Kristoffer

Du får det att låta som att du är en god människa, men ditt tankesätt är enligt mig mer åt dum-god/godtrogen hållet. Jag gav dig ett exempel, som för övrigt är ganska lätt att förstå, men tydligen inte tydligt nog för dig. Att hjälpa någon som aldrig skulle göra samma sak för dig är sinnessjukt. OK om personen/personerna i fråga inte Kan hjälpa, men i de här fallet handlar det också om viljan att vilja hjälpa. Välvilja existerar inte för människor. Människor är inte goda. De enda gångerna människor gör något gott, är om de antingen kan få ut något av det själva, exempelvis ära, eller om det handlar om "ens egna" (familjemedlemmar etc). Så om du på fullaste allvar tror att du genom goda gärningar kan förändra världen till det bättre, måste jag nog tyvärr medge att du har fel. Speciellt om du hjälper de som aldrig skulle göra detsamma för dig, om de var i dina kläder.



Sen så är invandringen i Sverige inte direkt lyckad heller. Att samla hundratals kulturer på vår lilla "plätt" här uppe i norr, kommer så smånigom att leda till osämja här. Vi är olika beroende på var vi kommer ifrån. Ingen av oss är varken bättre eller sämre än den andre, men olikheterna är ett faktum. Olikheter skapar osämja. Du verkar vara en smart grabb, så du förstår nog innerst inne vad jag talar om.



Nu tänker jag gå och värma mig lite glögg som jag lagt undan från i julas och kanske klämma i mig ett och annat mariekex.



Over and out for tonight!



P.S Måste även tillägga att jag tycker om din blogg. Du tar upp mycket viktiga ämnen och utbudet på det (som nog många kan hålla med mig om) är inget vidare nufortiden.



2009-04-27 @ 23:20:26
Postat av: bleunt

Kristoffer:

"ditt tankesätt är enligt mig mer åt dum-god/godtrogen hållet"



Nej, för dum och godtrogen är man om man naivt tror saker som inte är sanna. Vad tror jag som inte är sant?



"Jag gav dig ett exempel, som för övrigt är ganska lätt att förstå, men tydligen inte tydligt nog för dig."



Jag antar att du menar exemplet om mellanöstern.

Jag förstår, jag håller bara inte med.



"Att hjälpa någon som aldrig skulle göra samma sak för dig är sinnessjukt."



Jag håller inte med. Faktum är att jag kanske skulle tycka det var MER värt att hjälpa just en sån människa. Det kallas att vara "the bigger person", så att säga. Och det är något som såna människor oftast blir ställda av.



"Välvilja existerar inte för människor. Människor är inte goda."



Läs gärna kapitlet ur Dawkins "The God Delusion" som förklarar varför motsatsen är sann ur ett evolutionistiskt perspektiv. Vår hjärna är programmerad att skicka ut endorfiner och andra trevliga ämnen när vi gjort gott, eftersom det är väsentligt för en grupps såväl som ett samhälles överlevnad. Gratifikationer behöver inte vara omedelbara, eller ens från personen vi hjälpte.



"Så om du på fullaste allvar tror att du genom goda gärningar kan förändra världen till det bättre, måste jag nog tyvärr medge att du har fel."



Jag vet inte vad du menar med "världen", men jag har redan gjort enskilda människors liv bättre genom att hjälpa. Så motsatsen är bevisad. :)



"Speciellt om du hjälper de som aldrig skulle göra detsamma för dig, om de var i dina kläder."



För det första vet jag inte vilka du pratar om. Fortfarande mellanöstern? För i så fall antar jag att du menar att de helt enkelt inte är genetiska lagda för godhet och välvilja, som vi i industrialiserade länder är. Och det är ju ganska fördomsfullt i så fall, tycker du inte?



"Sen så är invandringen i Sverige inte direkt lyckad heller"



Det har du rätt i, men av helt fel skäl. Du tror det har att göra med kultur, när det egentligen är mer konkreta problem det handlar om. Politik och ekonomi. Vi har misslyckats med att integrera, och de har misslyckats med att bli integrerade - mest för att vi inte givit dem verktygen, samt inte vågat ta till tvång.



Att kultur skulle stå i vägen ser jag ingen anledning till. Att mångkultur per automatik leder till osämja är en seglivad myt. Det är okunskapen och brist på tolerans från båda hållen som leder till osämja, inte mångkulturen i sig.



"Ingen av oss är varken bättre eller sämre än den andre"



Menade du inte nyss att invandrarna är människor som aldrig skulle hjälpa någon annan så som vi hjälper dem?



"Du verkar vara en smart grabb, så du förstår nog innerst inne vad jag talar om."



Du får nog ta och droppa det här "om de inte håller med förstår de inte". :p Det är fullt möjligt att någon helt enkelt har en annan åsikt.



"Måste även tillägga att jag tycker om din blogg. Du tar upp mycket viktiga ämnen och utbudet på det (som nog många kan hålla med mig om) är inget vidare nufortiden."



Tackar! Och att ha läsare som inte håller med är nog dubbelt så viktigt än att ha läsare som hela tiden nickar instämmande. Mycket roligare också. :)

2009-04-28 @ 09:14:12
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Kristoffer

"Menade du inte nyss att invandrarna är människor som aldrig skulle hjälpa någon annan så som vi hjälper dem?"



Svar: Vad har det att göra med att vara bättre/sämre än någon annan? Enligt mig är det Smartare att resonera så, men absolut inte sämre. Vad jag menade med det jag sa, var bara att vi alla i grund och botten har samma värde. Sedan kan man fatta vissa beslut som ändrar det (enligt mig). Sedan så anser jag att människor överhuvudtaget, mest på grund av vår girighet, knappt har något värde. Allt ont som sker på vårt lilla klot i universum är p.g.a just människan. Så din teori om människans godhet är fortfarande inte delad av mig. Det du sa ang. endorfiner som sänds ut när vi gjort något gott, anser jag ha att göra med att vi blir tillfreds av det, just för den sakens skull att vi får ut något av det själva, eller för att vi gör något för "våra egna". Endorfinerna kan alltså helt enkelt sändas ut av hjärnan, p.g.a av att vi gillar "kicken" vi får när vi får uppmärksamhet för att vi gjort något bra.



"Det har du rätt i, men av helt fel skäl. Du tror det har att göra med kultur, när det egentligen är mer konkreta problem det handlar om. Politik och ekonomi. Vi har misslyckats med att integrera, och de har misslyckats med att bli integrerade - mest för att vi inte givit dem verktygen, samt inte vågat ta till tvång."



Svar: Så du menar alltså på fullaste allvar att det absolut inte har något med kultur att göra? Hur kan det Inte ha det? Är inte det ganska logiskt att personer med helt olika bakgrund, traditioner, religion och värderingar kan bli oense och att detta kan skapa problem? Alla de exempel som jag nämnde ovan, är oftast något som betyder mycket för människor. För en del så är det viktigare än någonting annat. Hur kan det då vara så att det inte kan uppstå allvarliga konflikter p.g.a detta? Vissa kan t.o.m offra sin egen familj p.g.a religion, hur kan man då inte hamna i en konflikt med någon/några som man knappt känner som inte delar samma åsikter/värderingar? Självklart handlar det mycket om politik och ekenomi också, men du kan inte säga att olika kulturer absolut inte har något att göra med den misslyckade invandringen.



"Jag vet inte vad du menar med "världen", men jag har redan gjort enskilda människors liv bättre genom att hjälpa. Så motsatsen är bevisad. :)"



Svar: Visst, hjälper du en enskild person kan något dåligt säkerligen förändras till något gott, men när man talar om många individer (som jag gjorde i det här fallet) är det ganska så meningslöst enligt mig. En annan viktig fråga inom det här ämnet är Varför vissa människor behöver hjälp. En annan är också hur länge situationen har varit dålig. Om ett land tex har varit (rent ut sagt) skit i 500 års tid, bl.a p.g.a allvarliga konflikter med ett annat land, kan man ju diskutera om hur mycket det kommer hjälpa att skicka över en del av invånarna i det landet till ett annat. Då skulle jag nog snarare tro att man bara flyttar problemet, istället för att lösa det.



"Nej, för dum och godtrogen är man om man naivt tror saker som inte är sanna. Vad tror jag som inte är sant?"



Svar: Läs ovan.











Ha en fin dag!

2009-04-28 @ 12:52:41
Postat av: bleunt

"Vad har det att göra med att vara bättre/sämre än någon annan?"



Det är bättre att hjälpa än att inte hjälpa.



"Så din teori om människans godhet är fortfarande inte delad av mig."



Det är inte min teori. Det är ett evolutionistiskt faktum. Jag kan ta och skicka kapitlet i mp3-format om du önskar. Samma argument används nämligen för att bemöta religiösa som påstår att utan Gud finns ingen moral som får oss att agera med godhet och moral.



"Så du menar alltså på fullaste allvar att det absolut inte har något med kultur att göra?"



Jag växte upp med invandrare i ett invandrartätt område. Jag upplevde aldrig problem. Det som orsakar problemen är som sagt oförmågan att ha överseende och mötas halvvägs.



Det är synd om du känner att du bara kan komma överens med kristna vita europeéer från samma klass som du. Men kom ihåg att inget samhälle består av likadana människor, med eller utan invandrare. Du och jag har grovt skilda åsikter och har säkert olika bakgrunder, jag tror ändå jag skulle komma överens med dig och kunna visa tolerans.



Plus att jag skulle hjälpa dig om du behövde. ;)



"Vissa kan t.o.m offra sin egen familj p.g.a religion"



Precis som andra kan offra främmande människors frihet och rättigheter på grund av religion. Det gäller alla religioner i alla länder. Om du är emot mångkulturen pga det vill jag bara tala om att det finns i vårt land och vår kultur också.



Kulturer kan inte skapa osämja mellan människor. Det är brist på kunskap, missförstånd, fördomar och en ovilja att mötas halvvägs och kompromissa som skapar osämja.



"Visst, hjälper du en enskild person kan något dåligt säkerligen förändras till något gott, men när man talar om många individer (som jag gjorde i det här fallet) är det ganska så meningslöst enligt mig"



Så att hjälpa en person är bra, men att hjälpa flera är meningslöst. Nu tror jag du skrev fel, eller något.



"Varför vissa människor behöver hjälp"



Mycket i världen är ett direkt eller indirekt resultat av västerländsk imperialism. Sen har snöbollen rullat vidare och samlat på sig till exempel religion och grupperingar som leder till isolering och intolerans.



Om vi talar internationellt, alltså. Invandrare.



















2009-04-28 @ 13:50:04
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: bleunt

"En annan är också hur länge situationen har varit dålig. Om ett land tex har varit (rent ut sagt) skit i 500 års tid, bl.a p.g.a allvarliga konflikter med ett annat land, kan man ju diskutera om hur mycket det kommer hjälpa att skicka över en del av invånarna i det landet till ett annat."



Då har du missuppfattat anledningen till varför vi tar emot flyktingar. Det är inte för att laga landet. Det är inte så vi till exempel reparerar relationer mellan shia och sunni. Nej, att ta emot flyktingar är inte för att hela landet och lösa konflikterna. Det är för att skydda människor och deras familjer från kriget. Inte att lösa orsaken till kriget, såklart.



Som jag skrev tidigare, det är inte flyktingarna som startade kriget, och det är inte flyktingarna som deltar i kriget. De flyr kriget.

2009-04-28 @ 13:52:45
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Kristoffer

Jag hade helt rätt ang. hur mycket du förstår om vad jag skriver. Så jag försöker att förmedla mitt budskap bättre: Det jag skrev om att det uppstår konflikter mellan människor med olika kulturer och värderingar, syftade inte på mig själv, utan på människor i största allmänhet till 99% Du och jag kanske inte tillhör den gruppen, men det är ett faktum. Du har slingrat dig ur ämnet ett x antal gånger nu. Jag har aldrig sagt att jag är kristen, jag är ateist.



Du motsäger dig själv hela tiden. Jag vet inte om det är medvetet eller omedvetet. Ena stunden påstår du att religion nästan aldrig leder till konflikter, medans du sen i nästa stund skriver: "religion och grupperingar som leder till isolering och intolerans." Då håller du alltså med mig om att religion kan leda till intolerans, som i sin tur leder till konflikter, eftersom alla inte har samma religion? Eller vad är det som religion inte visar intolerans gentemot?



"Precis som andra kan offra främmande människors frihet och rättigheter på grund av religion. Det gäller alla religioner i alla länder. Om du är emot mångkulturen pga det vill jag bara tala om att det finns i vårt land och vår kultur också. "



Svar: Har jag på något sätt favoriserat någon religion? Har jag sagt att vår kultur är den enda rätta? Nej, det har jag inte. Vad jag sa var att för många olika kulturer på ett och samma ställe kan skapa problem.



"Så att hjälpa en person är bra, men att hjälpa flera är meningslöst. Nu tror jag du skrev fel, eller något."



Svar: Det jag menade var att det är svårt och oftast omöjligt att hjälpa en stor grupp av människor, har egentligen inget med fel/rätt/bra/dåligt att göra.



"Då har du missuppfattat anledningen till varför vi tar emot flyktingar. Det är inte för att laga landet. Det är inte så vi till exempel reparerar relationer mellan shia och sunni. Nej, att ta emot flyktingar är inte för att hela landet och lösa konflikterna. Det är för att skydda människor och deras familjer från kriget. Inte att lösa orsaken till kriget, såklart.



Som jag skrev tidigare, det är inte flyktingarna som startade kriget, och det är inte flyktingarna som deltar i kriget. De flyr kriget."



Svar: Hur skall något någonsin kunna bli bra, om man inte löser det bakomliggande problemet? Problemet flyttas istället hit, i sinom tid kommer det att märkas. Människorna som flyr krigen och kommer hit, hyser säkerligen et starkt hat gentemot landet/människorna de var i krig med. Vi tar hit människor från olika länder, krig och sidor. Hur skall de reagera, när de helt plötsligt bor i samma land, kanske t.o.m i samma kvarter som de människor som tillhör sidan som totalförstörde deras hem, dödade deras familjemedlemmar och helt enkelt var delaktiga i att de fick lämna sitt hemland?



"Kulturer kan inte skapa osämja mellan människor. Det är brist på kunskap, missförstånd, fördomar och en ovilja att mötas halvvägs och kompromissa som skapar osämja."



Svar: Kulturer Kan skapa osämja. Helt enkelt av den enkla anledningen att människor världen över har fördomar gentemot varandra, bl.a för att vi själva fördelat oss in i olika grupper från första början. Fördomar finns, Alla har fördomar. Vi bor i olika länder, i olika städer, har olika kläder, olika religioner, hudfärger, listan kan göras Oändligt lång. Det är så det Är, tyvärr. Man kan ha fördomar om precis allt och vissa har det mer eller mindre än andra, men det något vi alla har. Därför är mångkultur ett problem, eftersom religioner och seder (som jag sa innan) är något som är så viktigt/känsligt för människan. Det är så otroligt sårbart, och har varit det i alla tider. Många är omedvetna om hur stor makt religioner och persononerna bakom religioner, faktiskt har. Det är därför som jag själv sedan en lång tid tillbaka i tiden, helt tagit avstånd från allt som har med tro att göra. Religion är en sekt som förstör människor, och som för människor allt längre ifrån varandra.





Jag vill bara tillägga att jag tycker att du har ett gott hjärta som vill hjälpa andra. Men min åsikt är att det inte alltid går att göra det, speciellt inte när det handlar om tusentals/miljontals människor. Enligt mig förvärrar man bara problemet. Vissa saker kan aldrig ställas till rätta, och om man lägger sig i andras konflikter eller försöker hjälpa någon som är mitt inne i en konflikt, så kan man ibland förvärra situationen, istället för att förbättra den.





M.v.h

2009-04-28 @ 15:28:38
Postat av: bleunt

"Jag hade helt rätt ang. hur mycket du förstår om vad jag skriver."



Nej. Jag håller bara inte med dig.



"Det jag skrev om att det uppstår konflikter mellan människor med olika kulturer och värderingar, syftade inte på mig själv, utan på människor i största allmänhet till 99%"



Såklart. Men den siffran är ju helt tagen ur luften.



"men det är ett faktum"



Det är verkligen inte ett faktum.



"Jag har aldrig sagt att jag är kristen, jag är ateist."



Men vår kultur är kristen, formad av kristna värderingar.



"Du motsäger dig själv hela tiden."



Inte då.



"Ena stunden påstår du att religion nästan aldrig leder till konflikter"



Det har jag aldrig sagt. Jag sökte på ordet "religion" för säkerhets skull, och hittade det inte. Religion har orsakat mycket otyg, men bara i kombination med intolerans etc. Inte tycker du vi ska förbjuda religionfrihet?



"Har jag på något sätt favoriserat någon religion? Har jag sagt att vår kultur är den enda rätta? Nej, det har jag inte."



Det sa jag heller aldrig. Det var inte min poäng. Min poäng var att allt det där redan finns här. Det finns värderingar (kristna) i vårt land som du och jag inte håller med om. Det finns homofober. Det finns moderater. Det finns socialdemokrater. Det finns rasister. Det finns de som är för och emot abort. Du får det att låta som att vi inte redan lever i ett samhälle där våra åsikter går vilt skilda vägar. Som om vi lever i en klinisk bubbla.



"Vad jag sa var att för många olika kulturer på ett och samma ställe kan skapa problem."



Och då sa jag att vi i vårt samhälle här idag har olika åsikter. Olika värderingar. Ändå funkar vi ihop med hjälp av tolerans, kompromisser och diskussion. Det går att komma överens.



"Det jag menade var att det är svårt och oftast omöjligt att hjälpa en stor grupp av människor"



Jaha? Och?



"Hur skall något någonsin kunna bli bra, om man inte löser det bakomliggande problemet?"



Vem har sagt att vi inte ska göra det?

Du räddar människorna ur huset OCH släcker elden.



"Problemet flyttas istället hit"



Jag säger för TREDJE gången: Det är inte flyktingarna som flyr kriget som krigar! De flyr för att de vill BORT från kriget, inte för att de vill slåss för någon påstådd kamp du klistrar på dem. Om de ville slåss för sin sida skulle de stannat där och gjort det.



"Kulturer Kan skapa osämja."



Men är inte skälet till varför invandringspolitiken misslyckats.



"Fördomar finns, Alla har fördomar."



Det gäller bara att inte agera utifrån dem.



"Därför är mångkultur ett problem"



Jag håller inte med. Det är människorna som är problemet. Kan vi leva i samma samhälle som homofober, rasister, feminister, höger och vänster, kristna och ateister och homosexuella - då kan vi leva med människor som till exempel inte äter griskött också.



"Jag vill bara tillägga att jag tycker att du har ett gott hjärta som vill hjälpa andra. Men min åsikt är att det inte alltid går att göra det, speciellt inte när det handlar om tusentals/miljontals människor. Enligt mig förvärrar man bara problemet. Vissa saker kan aldrig ställas till rätta, och om man lägger sig i andras konflikter eller försöker hjälpa någon som är mitt inne i en konflikt, så kan man ibland förvärra situationen, istället för att förbättra den."



Jag är glad att vi inte tänkte så under förintelsen och andra världskriget.







2009-04-28 @ 15:53:52
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Aaaa!

Kristoffer: Skit bra, vi tvingar alla att vara tex. Judar. Då kommer det bli mycket mindre strul i världen... Men faktum är att folk skulle vara olika och tänka olika ändå.



Bara för att det är svårt att hjälpa en större mängd människor så betyder det inte att man ska låta bli att försöka. Om alla på jorden hjälper 1 person var så har man tillslut hjälp alla.



Måste säga att ditt sätt att tänka skrämmer mig. Tex. Sjukhus hjälper ganska många personer, enligt dig är det dumt, eftersom det är svårt / omöjligt? Enligt dig ska vi avskaffa alla hjälpmedel, som skola, sjukhus och bidrag, eftersom det är svårt / omöjligt att hjälpa?



Sen kan jag inte förstå att du kan vara emot mångkultur, då du själv har "valt" att vara "annorlunda" i och med att du inte är kristen.

2009-04-30 @ 04:32:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0