Begagnat är den nya piratkopieringen?

Förr i tiden var det självklart med piratkopior av spel. Alla som var med under Commodore 64 vet hur klimatet såg ut. Det hade inte blossat upp till det problem det är i dag. Nu fördöms det av de flesta.

Attityden har förändrats. Vi har blivit mer medvetna. Mer lojala. Även folk som laddar hem nästan all sin musik och all sin film tittar snett på gamers som chippar och flashar sina konsoler och laddar hem spelen i stället för att köpa.

Handeln av begagnade spel är förmodligen inte spelindustrins största problem i dag. Eller är det? Det är förmodligen det problem som det pratas mest om. Det är det problem som man känner att man lättast kan motverka.

Än så länge är handeln med begagnade spel något legitimt. Ingen tittar snett på dig för att du köpt BioShock begagnat i stället för nytt, trots att utvecklarna och utgivarna får lika lite pengar för det köpet som om du skulle ha laddat hem spelet.  

Utgivarna och utvecklarna försöker motverka begagnathandeln. Kommer begagnade spel också bli något tabubelagt och stämplat som illojalitet gentemot industrin? Kommer det vara illegalt om 10 år? Kommer det ens vara möjligt när digital distribution tågat in på allvar? Nu tar Microsoft 349kr för Oblivion genom sin Games on Demand-tjänst. Begagnat kostar det strax över 100-lappen.

Något måste ske. Antingen måste Gamestop dela med sig till utvecklarna så fort de säljer samma skiva igen för bara 100kr billigare, eller så kommer utvecklarna spärra spelen så att skivan binds till en konsol. Jag tycker alternativ 1 låter bäst.

Prenumerera på bloggen

Kommentarer
Postat av: Tess

Skulle bli ganska löjligt om det blev olagligt att köpa begagnat. Tänk t.ex. på folk som inte vill ladda ner, men som inte har mycket pengar. Iofs så köper jag helst nytt för begagnat kan vara i riiiiiktigt dåligt skick, men skulle man hitta någon pärla så är det inte fel :-)

2009-09-01 @ 13:41:06
URL: http://highlandertess.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0