Hjärntvättar våra barn med sagor

Monarki framställs nästan alltid som något bra i sagor. Det ifrågasätts aldrig. Kungen är alltid nobel, vis och enväldig härskare. Tronföljaren är alltid stilig, ädel och modig. Idén att man föds in i rollen som ledare glorifieras alltid. Småflickor älskar och vill vara som prinsessor, småpojkar beundrar modiga prinsar och kungar - även om hela "saga om ett kungarike"-grejen lyckligtvis håller på att försvinna. 

Om kungen mot förmodan är en tyrann, brukar det oftast bero på att han inte är den rättmätige konungen (Robin Hood, Lejonkungen). Lyckligtvis handlar filmer sällan om kungar i fjärran länder för längesedan längre. Men attans, så vi blev hjärntvättade av alla Disney-filmer som glorifierade monarki och gjorde det till en accepterad norm. Än i dag kissar vi på oss så fort prinsessan Madeleine förlovar sig, och placerar det på framsidorna av tidningarna och avbryter vanliga sändningar för att rapportera det live på "public service"-kanalerna (HAHA!) SVT1 och 2, som om det är riktiga nyheter.

För egentligen är ju monarki något riktigt hemskt och dåligt, det är därför vi inte har det. Varför fanns det inte fler sagor där folket gör uppror mot kungahuset och skapar ett demokratiskt styre i stället? Kanske för att de här sagorna är gamla klassiker, och man förmodligen skulle hamna i fängelse eller bli avrättad av kungen om man skrev något sånt på den tiden då man hade monarki... -_-   

Point proven.

mad_jonas
OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG OMG!!!!!11

Kommentarer
Postat av: seraph

"Jag tolkar det som att han menar att de är splittrade - inte att de inte existerar."Det som sägs är att bin Laden aldrig hade en formell organisation kallad al-Qaida innan amerikanerna skapade en sådan, och att al-Qaida nu inte existerar i den form som sagts - som ett organiserat, världsomspännande terrornätverk.

2009-08-13 @ 14:10:02
URL: http://www.metrobloggen.se/seraph

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0