Jag vägrar betala 110kr för bio

Ikväll vann jag en biobiljett på jobbet, eftersom jag sålde bäst. Så jag surfade ut på SF.se för att se vilka filmer jag skulle vilja se. Benjamin Button, hade jag i åtanke. Och gissa om jag är glad att det är gratis, för vanligvis kostar filmen 110kr att se! 110 kr! Det är sjukt dyrt! Jag är van att bio ligger på 85kr eller så. Men då går jag inte så ofta heller, för jag tycker 85kr för 90 minuter underhållning är för mycket. Det senaste filmen jag såg på bio var tidigare i vintras, "I'm a cyborg, but that's OK" och då kostade det ungefär 85kr. Och då var det liksom en liten film från Syd-Korea.

Om en student vill se 4 filmer i månaden, och vill ha med sin sambo kostar det alltså dem ungefär 800kr i månaden. Det är ganska mycket för två studenter. Och då är det bara en film i veckan. Ska kultur och allmänbildning bara vara för de rika? Herregud, sänk biopriserna!

Och sen har jag ett förslag. Hur skulle det vara om filmerna släpptes på DVD samtidigt eller samma vecka eller samma månad som de gick upp på bio? Varför kan jag inte få valfriheten att hyra filmen för 30-50kr och se den hemma i stället för att tvingas till en biograf och bli rånad på 110kr och sedan behöva sitta och irritera mig på folk som pratar och prasslar med godispåsar?

Nej, för där har vi hela grejen med greppet filmindustrin har kring våra ömma kulor. Självklart vill de tvinga så många som möjligt att betala överpris för att se filmen. Och det är inte ens filmen vi betalar för, det är för bioduken och för att slippa vänta 3-4 månader på att få se den. Jag blir faktiskt lite arg. Vi som inte vill eller inte har råd att se filmer på bio 4-8 gånger i månaden kommer alltid ligga efter i den kulturella allmänbildningen.

Tack och lov för fildelning! För i det här fallet har jag inga som helst problem med att stjäla.
Det här känns nästan som monopolmissbruk av något slag.

Kommentarer
Postat av: Erik

Håller med dig, förr i tiden kostade det väl bara typ 75 spänn att gå på bio? Det är helt galet.

2009-01-16 @ 00:02:19
Postat av: Ajlin

Ingen tvingar någon. Jag har råd att lägga 110 kronor på en bio utan att gnälla. Du behöver inte gå. Vänta istället tills den kommer på DVD, eller ladda hem den. Företag som vill gå med vinst kan inte tänka på att det finns fattiga studenter.

2009-01-16 @ 10:32:57
URL: http://ajlin.blogg.se/
Postat av: bleunt

"Jag har råd att lägga 110 kronor på en bio utan att gnälla."



Jag med. Men nu handlar den här texten inte bara om dig och mig. Och inte heller om att gå på bio en gång i månaden. Det handlar inte ens om att villa gå på bio, eftersom alla inte föredrar det framför hemmakväll.



"Du behöver inte gå."



Som sagt, kulturell allmänbildning bör inte vara en klassfråga.



"Vänta istället tills den kommer på DVD"



Och då var min poäng såklart att man inte borde behöva vänta. Jag tror de som till exempel lagt ner runt 50 000kr på hemmabio håller med.



"eller ladda hem den."



I am. Jag har till och med sett The Wrestler över en månad innan den ens kommer hit på bio. Men är det så filmbolagen vill ha det, att man laddar ner? Vilket ironiskt nog tar mig till nästa punkt:



"Företag som vill gå med vinst kan inte tänka på att det finns fattiga studenter."



1) Det handlar inte bara om ekonomi, utan även om att ha alternativ. De som till exempel har en hemmabio för 50 000kr kan också kategoriserar bland alla som skulle villa ha möjlighet att se en ny film hemma. Eller vi som helt enkelt inte gillar bio.



2) Att du skriver om att tjäna pengar direkt efter att du skrivit nedladdning som en lösning är ju lite som att svara på sin egen fråga. Men för att göra det uppenbart tar jag och påpekar att företagen vet om att filmer laddas hem, och anledning är till stor del biopriserna samt möjligheten att se filmerna hemma. Nedladdningarna kommer inte upphöra helt bara pga några ändringar, men om studenter som gillar bio plötsligt hade råd att gå skulle det minska. Det är ändå i första hand ungdomar som laddar ner. Och alla som har hemmabio skulle även de hellre köpa filmen med kvalitativ 1080p än ladda hem i lägre upplösning.



Sedan när har en industri tjänat på att göra sin produkt mindre lättillgänglig?











2009-01-16 @ 15:52:29
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Henrik Petersson

Jag trodde att de gav ut både biofilmen och DVD:n så snabbt de kunde, men att de lade allt krut på biofilmen först, och först därefter satsade på DVD:n, vilket fick DVD:n att komma ut ett kvartal senare. Men när jag tänker efter låter det lite konstigt att DVD:n i så fall kommer ut ungefär lika långt efter ALLA biofilmer. Det är ju inte samma personer, med samma resurser, som arbetar med att göra alla filmerna, liksom.

2009-01-16 @ 16:02:13
Postat av: WysiWyg

Nu ska jag skryta lite här; Hyresgästföreningen har iaf i Nybro (tror det kan vara över hela landet faktiskt) ett erbjudande där man kan köpa biocheckar för 65 kr styck (har jag för mig att det var). Man får dock bara köpa max 10 stycken per gång. hehe



Påminner mig om att jag borde kolla upp om mina checkar går ut snart...

2009-01-16 @ 16:36:38
URL: http://www.losatankar.se
Postat av: A-palle

Jag skulle vilja åka luftballong, men det kostar runt 2000kr(om jag inte minns fel) ... Jag har ingen lust att lägga ut så mkt på det, tänk på oss som inte har råd!



Jag vill åka till kina, men det kostar minst 3000kr, det är orättvist!

2009-01-17 @ 05:32:54
URL: http://apalle.blogg.se/
Postat av: bleunt

Att luftballong kostar 2000kr känns ju rätt så mycket. Men så vet jag ju inte hur dyr gasen är heller, det borde du ta reda på tycker jag.



Och 3000kr för att resa till Kina är ju svinbilligt! 3000kr får du 30 biobesök för. Vad skulle du välja, 30 biobesök eller en resa till Kina? Jag vet då vad jag skulle välja direkt.



En timma i Kina är alltså billigare än en timma i en biograf, för jag antar att man stannar minst 2-3 dagar om man åker till andra sidan världen. Och det tycker du låter helt OK? O_o



Förresten så missuppfattade du lite om du tror det bara handlar om att inte ha råd. Jag har råd att betala 50kr för en liter mjölk. Det betyder inte att jag skulle göra det.

2009-01-17 @ 14:13:55
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hos oss i västervik kostar den filmen "bara" 95 kr. Lite billigare iaf.

2009-01-17 @ 16:49:42
Postat av: Aaaaa!

Dom som gör filmen måste självklart tjäna pengar på den, det är inte så svårt att förstå. Priserna för att gå på bio har ökat. Utan att vara ett geni kan man lista ut att det är för att färre folk går på bio. Varför? Jo dom laddar ned filmen istället.



Ingen människa vill gå på bio 4 gånger i månaden, för det går aldrig (sällan i alla fall) 4 bra filmer på bio samma månad.



Skulle nedladdningen minska skulle fler folk gå på bio och priserna skulle troligen sjunka, om inte bolagen vill dra in så mycket dom kan under tiden dom kan.



Att filmerna kommer före på bio är en självklarhet! Allt annat vore idioti. Som att trycka ner musikindustrin för att dom släpper singlar innan skivorna kommer.



Att man sedan vill se filmen hemma vid sin hemmabio är ju självklart om filmen är bra. Det är anledningen till att man som filmintresserad inte köper filmer man inte sett. Självklart vill jag ha filmerna hemma i hyllan och kunna mysa framför min hemmabio, men det är ingen anledning till att filmen inte ska gå på bio innan dvdn kommer ut.



Det är nu du borde komma med ett inlägg om att dvd och bluray filmer är för dyra att köpa. En bluray film som är relativt ny kostar 200kr och uppåt. Flera av dom filmer jag har i min hylla kommer jag aldrig se fler än 1-2 gånger. Det blir 100kr / gång vilket är lika mycket som en film på bio.



Alltså kan man säga att det är en stor besparing att gå på bio istället för att kolla på filmen hemma. För jag betalar ändå 100kr / gång att se dom flesta filmerna, och jag slipper lägga ut pengarna det kostar att ha en fräsch hemmabio med lite känsla i.



Vill du sedan prata studenter och bio och kostnader så är inte 800kr i månaden speciellt mycket pengar - ens för dom. 800kr är ungefär vad en ute kväll kostar (dricka, mat, krogen, taxi/buss, ja du fattar), och jag känner inte någon student som drar sig för en ute kväll eller ett par i månaden.



Studielånet kan man väll lika gärna lägga på film som på sprit?



är för trött för att läsa igenom texten efter stavfel och andra synder. Rolig blogg måste jag säga, bloggar ska vara mycket åsikter och mindre "dom-här-kläderna-köpte-jag-idag".



- Aaaaa!

2009-01-23 @ 06:20:40
Postat av: bleunt

"Dom som gör filmen måste självklart tjäna pengar på den"



Du menar att filmerna inte kan gå i vinst om de bara kostar 20-50kr att se dem? För det håller jag verkligen inte med om.



"Utan att vara ett geni kan man lista ut att det är för att färre folk går på bio."



För det första skulle jag vilja se siffror på det i så fall. För det andra är det korkat att höja priserna när affärerna går dåligt. Vad gör klädesbutiker när det är höst och sommarskor säljer dåligt? Jo, de sätter alla sommarskor på REA.



"Ingen människa vill gå på bio 4 gånger i månaden"



Det där är ett jättefånigt påstående. Det finns människor som både vill gå och som kan gå på bio 4 gånger i månaden. Och fler skulle det vara om det var billigare.



"Skulle nedladdningen minska skulle fler folk gå på bio och priserna skulle troligen sjunka, om inte bolagen vill dra in så mycket dom kan"



Och hur ska nedladdningen magiskt minska helt plötsligt? Vad kan få folk att välja bio framför att ladda ner? Just det, lägre priser. Det är inte en fråga om hönan och ägget här. Och självklart vill bolagen dra in så mycket pengar de kan. Även om nedladdning upphörde och folk var "tvungna" att gå på bio skulle priserna vara desamma, kanske höre eftersom branchen så skulle ha mer monopol än de har idag.



"Att filmerna kommer före på bio är en självklarhet! Allt annat vore idioti."



Varför?



"Som att trycka ner musikindustrin för att dom släpper singlar innan skivorna kommer."



Hur gör du den jämförelsen? En singel är en liten, billig och på radio gratis del av den slutgiltiga produkten. En singel är för ett album vad en trailer är för en film, och därmed är din jämförelse väldigt konstig.



"Det är anledningen till att man som filmintresserad inte köper filmer man inte sett."



Det är inte ett objektivt fakta.



"men det är ingen anledning till att filmen inte ska gå på bio innan dvdn kommer ut."



Men det är en anledning till varför filmen måste gå på bio innan man får köpa den på blu-ray och dvd? Nej.



"Det är nu du borde komma med ett inlägg om att dvd och bluray filmer är för dyra att köpa."



När jag går på bio köper jag inte en film, jag köper bara rättigheten att få se den en enda gång. Så där gör du en jättedålig jämförelse.



"Flera av dom filmer jag har i min hylla kommer jag aldrig se fler än 1-2 gånger."



Då tycker jag du är lite korkad som inte hyr dem i stället.



"Alltså kan man säga att det är en stor besparing att gå på bio istället för att kolla på filmen hemma."



Okej, då ska vi se. Bio = ~90kr. Hyrfilm = ~35kr. Jag är inte bra på matematik, meeen... Ja... Du har fel.



"Vill du sedan prata studenter och bio och kostnader så är inte 800kr i månaden speciellt mycket pengar - ens för dom"



En student får 2500kr i studiebidrag i månaden. 1500kr kan vi räkna bort i hyra, förmodligen mer än så. Då har man tusen kronor kvar för mat och nöje. Studielån är inte dina pengar, så de gills inte. Men visst, du kanske tycker det är OK att man måste sätta sig i djup skuld för att ta del av kultur. Eller?



"800kr är ungefär vad en ute kväll kostar (dricka, mat, krogen, taxi/buss"



Du måste känna rika studenter som får pengar av sina föräldrar, för ingen student jag nånsin träffat spenderar 800kr sådär. De studenter jag känner lever på nudlar, och de som har studielån försöker ansvarsfullt hålla skulderna nere.



"Studielånet kan man väll lika gärna lägga på film som på sprit?"



Absolut. Men jag då, som varken dricker eller festar. Inte för att jag tycker man ska behöva välja. Biopriserna är för höga, och monopolet missbrukas. Precis som alkohol på krogen är för dyrt, men det är liksom sånt som folk aldrig tänker på. Aldrig fattar. Men om man festar upp 800kr på en helg kan jag hålla med om att man har lite mindre rätt att gnälla på biopriser.



"Rolig blogg måste jag säga, bloggar ska vara mycket åsikter och mindre 'dom-här-kläderna-köpte-jag-idag'."



Thx!















2009-01-23 @ 14:46:50
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: gabriella

i'm a cyborg...but that's ok, kostade 100 för oss båda >_<

2009-01-23 @ 17:55:48
Postat av: Aaaaa!

Blir en del fel när du drar isär en text och kommenterar dom delar du vill. Som att dom klipper inslagen i "Plus" för att kunna kasta fler saker i soptunnan.



Och nej jag är inte objektiv, ser det från min synvikel, och du från din. Och vad känner du för stundenter? Inte ofta jag varit med om att en bekant som pluggar tackar nej till en ute kväll.



Att jag är korkat för att jag gillar film och gillar att ha dom hemma i hyllan vet jag väll inte men... Visst det är ingen investering, men jag tycker att det är roligt så jag skiter i det faktiskt.



Och jag jämförde självklart inte priset på att hyra film, utan att köpa den. Skulle tro att dom flesta av dom som faktist köper en dvd inte ser den mer än 1-2 gånger om det inte är bland deras favoritfilmer som dom ser så ofta dom kan.

Men hyra film är ju dyrare, vet inte vad det kostar hos er, men här kostar det 50-60kr. Då får du ju inte ens låna en fläschig bio under tiden du ser den filmen.



Fast hyr du på vikinga i bomhus är det faktist billigt! (du bor i gävle va?)



...Men är det en bra film som jag ser på bio köper jag antagligen den sen. Fast jag går sällan på bio. Men jag tycker fortfarande du har fel :)



Och en sista sak, ja självklart rear dom ut skor mm, är ju inte ens nästan samma sak att jämföra! Ring och kolla med en butik vad det kostar att lagra skor och kläder tex. Det är DYRT.



Summa kardemumma av mitt inlägg är att det inte är så dyrt som du säger, det är en prioriteringsfråga. Nån krona billigare kunde det vara, fine. Men 20-30kr? Jo jag önskar bensinen var billigare med...

2009-01-23 @ 23:31:27
Postat av: bleunt

"Summa kardemumma av mitt inlägg är att det inte är så dyrt som du säger"



Jo, jag säger att det kostar runt 85-95kr och det är precis vad det gör. Och texten handlar egentligen inte om hur dyrt det är att gå på bio, utan att det inte finns några alternativ. Och det är något du aldrig konfronterade med mer än ett "det bara är så".



"Jo jag önskar bensinen var billigare med..."



Bensin är dyrt för att det är hög efterfrågan på olja, som håller på att ta slut. Håller biografer också på att ta slut?



2009-01-23 @ 23:57:16
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: bleunt

(och jag antar att jag inte får några svar på sakerna jag skrev, lite synd. men förstår om inte alla orkar argumentera så mycket som jag. :p)

2009-01-23 @ 23:58:17
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Aaaaa!

Alternativ: Man kan gå på teater, eller konserter om man vill få i sig lite kulter. Eller åka till Stureplan och skratta åt Stockholmare :) Har ju dock väldigt lite med film att göra.

Film är lite "den som väntar på nått gott" idag. Men bion kommer antagligen inte överleva allt för länge till (läs ~10-15år). Sedan kommer man antagligen lägga ut nya filmer på PPV i tvnätet och/eller internet. "Antagandet" är personligt och inget jag ens läst om att det funderas på, men jag kan tänka mig att det vore smart.



Några biografer går ju i konkurs, så det är lite brist. Fast det som tar slut på riktigt är ju vettiga filmer som går på bio. Nu är det mest Opera och annat trams.



Men för att få mitt och andra geekeri med hemmabio att kännas nyttigt så kan vi säga såhär. 4 filmer i månaden, i 10 år är ~40 000kr. Så på tio år har jag faktist tjänat in min hemmabio. Skall väll tilläggas att jag inte är uppe i 40 000kr än. Men om tio år har jag nog lagt ut mycket mer.



Föresten en sak som kan vara roligt att ha koll på, vad kostar det att gå på bio utomlands? Säg, Usa, england, tyskalnd och runt omkring. Är det dyrare i Sverige eller håller det ungefär samma priser runt om?

2009-01-25 @ 21:51:05
Postat av: bleunt

"Men bion kommer antagligen inte överleva allt för länge till (läs ~10-15år)"



Jag hoppas du har rätt, men tvivlar. Eller, bio är väl bra för de som vill gå dit. Men det måste finnas alternativ för oss som hellre vill hyra filmen hemma, utan att alltid ligga 2-3 månader efter i vår kulturella allmänbildning.



"Föresten en sak som kan vara roligt att ha koll på, vad kostar det att gå på bio utomlands? Säg, Usa, england, tyskalnd och runt omkring. Är det dyrare i Sverige eller håller det ungefär samma priser runt om?"



Jag har ju hört att det är billigare i USA, men det är en bra fråga som man borde ta reda på. Men eftersom tv-spel kostar 699 här medan de bara kostar 499 i England har jag ju mina misstankar om hur det är med biopriser.



Vi är så kulturvåldtagna.

2009-01-26 @ 01:26:31
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Johanna

Benjamin Button är suuuuperbra! Bästa filmen jag sett på länge..

2009-01-28 @ 09:47:42
URL: http://soetmongo.blogg.se/
Postat av: Aaaaa!

När jag var i Tyskland för ett par år sen har jag för mig det inte skiljde så mycket, men kan ha fel. Dock förståligt om priserna går upp där, dom dubbar ju alla filmer till tyska! Lika så allt som går på tv är dubbat till tyska.



Gick att hitta lite mindre biografer som inte dubbade allt som tur är :) Ska kolla upp med mina lite mer beresta syskon hur priserna såg ut där dom var.



Ett bra alternativ till bio hade varit ppv via bredband eller tvnätet tycker jag i alla fall. Dom flesta har ju bredband och tv hemma, eller i alla fall nått av det. Samtidigt skulle tvavgiften inte kännas helt bortkastad om det skulle se ut så.

2009-01-29 @ 22:36:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0