Kristnas ansvar att rädda oss

Tidigare skrev jag ett inlägg angående kristnas ansvar att försöka konvertera oss som inte tror. Om en person verkligen tror att alla som inte accepterar Jesus som sin personliga frälsare döms till evigt lidande, har ett ansvar enligt den tron att rädda oss. Jag drog en analogi från Penn Jillette som jämförde det med skyldigheten att knuffa någon åt sidan om man är helt övertygad om att en lastbil rusar mot personen.

Jag kunde se hans poäng. Men efter att ha tänkt på saken har jag börjat se brister. Ta till exempel homosexuella. Självmordsstatistiken är mycket högre bland homosexuella ungdomar, speciellt i USA. Det finns kristna institutioner som specialicerat sig på att bota och därmed rädda homosexuella.

Är det något vi bör acceptera för att kristna har en skyldighet att rädda oss från en synd som de är övertygade kommer få oss att brinna i helvetet för? Att motverka att homosexuella accepterar och lär sig leva med vilka de är. Den här mentaliteten har orsakat många självmord. Och det får mig att fundera över var gränsen dras.

När är det OK för kristna att försöka rädda oss från synder, och när är det inte OK? Förutsatt att vi utgår från tanken att det är deras skyldighet som medmänniskor att knuffa oss åt sidan när de är övertygade om att lastbilen rusar mot oss.

Kommentarer
Postat av: seraph

"Är det något vi bör acceptera för att kristna har en skyldighet att rädda oss från en synd som de är övertygade kommer få oss att brinna i helvetet för?"Det ska inte accepteras överhuvudtaget. Att få folk att må dåligt över vilka de är tills de tar livet av sig bara för att man själv anser att man sitter på någon högre sanning är inte acceptabelt alls.Så svaret är väl att om de kristnas försök att "rädda" människor får dem att må dåligt över vilka de är etc så är det inte ok.Såg ett fantastiskt citat igår:Absolut säkerhet är ett privilegium reserverat för outbildade människor och fanatiker - CJ Keyser.

2009-03-10 @ 09:29:05
URL: http://www.metrobloggen.se/seraph
Postat av: WysiWyg

Jag känner att du blandar ihop det lite. Det faktum att "äkta kristna" (eller för den sakens skull alla vars religion dikterar att det är en hemsk synd att tro på fel gudom, alternativt rätt gudom men med fel namn (tänker så klart på de abrahamitiska religionerna)). Vart var jag? Jo, just det ja, "äkta troende" (enligt tidigare definition) måste acceptera ett ansvar att "vittna" (dvs sprida tron). Det är inte detsamma som att vi som inte tror på detta måste acceptera deras vittnande, vare sig till oss eller andra.Med andra ord; nej, vi behöver inte acceptera det, men de "äkta troende" måste. Ytterligare en fördel med att inte överlämna beslutsfattande (tänkande) åt någon annan antar jag.

2009-03-10 @ 11:40:46
URL: http://www.losatankar.se
Postat av: bleunt

Seraph:

Låt oss säga att vi vet att den kristna guden existerar, och det finns en himmel och ett helvete. Det är bevisat. Rent hypotetiskt. For the sake of argument, liksom. Och vi vet att homosexuella hamnar i helvetet om de agerar ut sina homosexuella lustar.Låt oss säga att du har ett syskon eller en nära vän som är homosexuell. Skulle du inte hjälpa det syskonet eller den vännen att fly undan helvetet?Wysiwyg:

Jag skrev "deras skyldighet som medmänniskor", inte deras skyldighet som kristna. Egentligen. Dock säger kristendomen att man ska älska sin nästa, och är det kärlek att låta bli att försöka rädda någon från helvetet? Eller att inte ens informera dem om risken?Men som sagt, "deras skyldighet som medmänniskor". Jag skulle kunna ställa samma fråga till dig som jag ställde till Seraph.2009-03-10 @ 14:57:00
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: WysiWyg

Frågan är rent akademisk, om det skulle vara bevisat så vet väl också den homosexuelle om detta? Vi kan inte hjälpa de som inte vill ha hjälp.Frågan om det är rätt eller fel uppstår först när man blandar in tro, och personer kan ha olika sådan.

2009-03-10 @ 16:13:37
URL: http://www.losatankar.se
Postat av: bleunt

Wysi:

Okej, du slipper svara på frågan om du inte vill. :) Men kom ihåg att många är övertygade. För många är det bevisat.

2009-03-10 @ 21:48:37
URL: http://bleunt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0