En parnoid tjockis säger ifrån

Jag läste det här.

"Under programmet fick jag höra både att feta inte ska synas i tv för de skapar norm och att feta tänker långsammare än smala."

Det var inte direkt vad läkaren i programmet sa. Han sa att DU som överviktig tänker lite långsammare än vad DU som smal skulle tänka. Han gav dig sedan en vetenskaplig förklaring till varför. Att du sedan väljer att tolka det som att han säger att tjocka tänker långsammare än smala är upp till dig, men det var egentligen inte vad han sa. 


"I klartext betyder det att feta är mindre värda människor som inte borde få finnas."


Wow! Lugn! Ingen säger så. Ingen tänker go Hitler on your asses. Bara för att några tycker ni ska betala för två säten på flygplanet om ni tar upp två säten på flygplanet betyder inte att de vill utrota er. Att de inte anser att ni som människor har rätt att existera i ert nuvarande tillstånd. Det är en lite väl magstark anklagelse.


" Det finns ett mycket starkt budskap i det offentliga rummet att du som fet måste ändra på dig för att få existensberättigande."

Än en gång om rättern att ens existera... Ingen vill få bort er som person eller människa. Man försöker bara få bort fetma, för att det är en ohälsa som faktiskt kostar samhället pengar i längden. Och kostar de flesta överviktiga ett eller annat.


"Budskapet kommer inlindat i ord om hälsa, välmening och omsorg."

Jaha. Umm. Så  vad handlar det egentligen om? Vad är läkarnas egentliga motiv? Tycker de helt enkelt inte om att se tjocka människor på gatorna? Kom igen, du är ju totalt paranoid.


"De feta är ett problem som måste åtgärdas. Som energiförbrukningen, sophanteringen och finanskrisen."

Jaså? I USA har man slängt över 700 miljarder DOLLAR på finanskrisen. Hur mycket har man slängt på att försöka få överviktiga att tappa vikt? Men jag förstår vad du menar. Det är bara väldigt, väldigt fånigt av dig att ta såna exempel. Det gör du endast för att illustrera hur ni behandlas som objekt. Barnsligt. Du kunde lika gärna tagit exempel som drogmissbruk, bröstcancer och hjärtsjukdomar. Ohälsa ÄR ett problem.


"Jag har träffat många överviktiga som har mycket bra liv, som inte har men av sin övervikt, som är kompetenta och högpresterande."

Detsamma kan sägas om rökare. Ska vi sluta behandla rökning som en hälsorisk också?


"De senaste årens forskning visar att övervikt har många olika orsaker och att bantning är verkningslöst för de allra flesta."

What what whaaaat? Verkligen? DE FLESTA? DE FLESTA överviktiga KAN INTE gå ner i vikt? Är det vad du säger? Så det spelar ingen roll om personen äter pizza, glass och baconfett varje dag eller bara en sallad? Synd att du inte anger någon källa till "de senaste årens forskning" som du så diffust sprider omkring dig så där.


Frågan är om Lotti Törnros hellre vill vara tjock, eller om hon skulle välja att vara smal om det var något hon kunde uppnå direkt och utan effort. Frågan är om hon nånsin provat banta, misslyckats, och utövar någon form av surt sa räven. Ingen ska tvingas att banta (såvida han/hon inte fått t.ex. en transplantation), och ingen ska behöva känna en skam utifrån. Men att ignorera farorna med fetma och att lägga ner verksamheten för att motverka och förebygga det är ingen bra idé.

Idag finns det fler undernärda tjejer än överviktiga i Sverige, och jag tycker hälsodebatten väger över för mycket åt de feta (hihihi). Men lösningen är inte att fokusera mindre på övervikt, utan att fokusera mer på de andra näringsrelaterade ohälsorna.

Ingen tvingar dig att gå ner i vikt, precis som ingen tvingas att sluta röka. Men du måste inse att ditt "val" medför vissa effekter på dig och samhället. Hjärt- och kärlsjukdomar är fortfarande Sveriges vanligaste dödsorsak.

PS.
Jag har inget emot överviktiga. Jag har själv varit det. Det enda jag är emot är förnekelsen vissa lever i. 

Lotti Törnros har under ett par år turnerat landet runt med

Kommentarer
Postat av: A

haha trodde det var nån tjomme på nån random blogg som skrivit det där innan jag klicka på länken.

2009-05-17 @ 18:59:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0