Myten om självmord

Män begår oftare självmord än kvinnor. Varför blir jag förvånad? Har jag uppfattningen att kvinnor är olyckligare än män? Det snackas ju sällan om manliga kroppsideal i media som tynger deprimerade killar. Alltid är det tonårstjejerna som får uppmärksamheten. Däremot läste jag att kvinnor begår fler självmordsförsök än män. Och då blir statistiken genast mer intressant. Om den stämmer.

Några gånger har jag hört att Sverige är världens mest självmordstätaste land. Den stämmer inte. Bara i Europa ligger vi så långt ner som på 18:e plats. Så varför denna myt? Är det våra mörka vintrar och Bergman som orsakat myten? Nej, jag har en teori.

I Sverige ligger självmord högt upp på listan över dödsorsaker. Jag tror det är den vanligaste orsaken mellan åldrarna 15 och 45 år. Allt som allt är blodkärlssjukdomar vanligast. Anledningen till att självmord ligger så högt upp på vår lista är inte för att vi har så många fler självmord, utan för att vi har färre av de andra dödsorsakerna.

Jämför Sverige med USA, till exempel. Vi har ett bättre sjukvårdssystem. Vi äter nyttigare och lider inte av fetma i samma utsträckning. Vi har en högre medelålder. Vi har dessutom färre mord. Och jag tänker gissa att vi har färre olycksfall som kräver liv - Volvo, anyone? Därför hamnar självmord högre upp på vår lista, än i USA. Men faktum är att USA och Sverige ligger ganska precis lika med varandra där.

Och så ligger vi som sagt på 18:e plats i Europa.
Så nej, vi begår inte mer självmord än andra.

Kommentarer
Postat av: Henrik Petersson

Har alrig fattat hur det kan vara så vanligt med misslyckade självmordsförsök. HUR SVÅRT KAN DET VARA?

2009-05-18 @ 23:53:20
Postat av: Erik

Det är nog många som "försöker" ta livet av sig, lite halvhjärtat, som ett "rop på hjälp", faktiskt. Ibland kan man ha tur/otur dock, en kompis till mig hoppade ner från en ashög mast och överlevde på något skumt sätt så.. ja.

2009-05-19 @ 00:33:55
Postat av: A-palle

Henrik: Det beror ju på hur många av de som begår försök som verkligen vill ta livet av sig ..

2009-05-19 @ 00:42:51
URL: http://apalle.blogg.se/
Postat av: Henrik Petersson

Tycker ni verkligen det är rätt att kalla det "misslyckat självmordsförsök" om man fegar ur precis innan då? För egentligen har man väl då inte försökt?

2009-05-19 @ 01:35:35
Postat av: max

tack bleunt för att du visar oss vägen

dumma massmedia försöker leda oss bakom ljuset :(

2009-05-19 @ 08:09:35
Postat av: bleunt

Max, för ert eget bästa!

2009-05-19 @ 10:41:27
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: WysiWyg

Efter vad jag förstått så ska myten om vår höga självmordsstatistik ha börjat med att någon amerikansk president(kandidat?) framhållit oss som ett avskräckande exempel på socialismens effekter, bl.a. genom att påstå att vi har flest självmord i världen.Ironiskt nog så verkar de inte riktigt slutat med att tro att vi är något sorts socialistiskt u-land. Tänker t.ex. på Reilleys kommentarer, som jag faktiskt tror jag hittade via denna blogg. Så just nu predikar jag väl för kören, som de säger i amerikat. ;-)

2009-05-19 @ 15:45:46
URL: http://www.losatankar.se
Postat av: Matte

Män kanske har mer "värdighet" så att dom liksom gör självmord om dom väl ska försöka. Det är ju inte svårt alls att ta livet av sig. Har bl a en kompis som 'försökt' ta livet av sig genom överdos. Han ville ju inte ta livet av sig egentligen, han gjorde det för uppmärksamhet. Likadant var det en unge i skolan som 'försökte' ta självmord på toaletten. Först och främst, vem fan försöker ta livet av sig på en toalett, och sen på SKOLANS toalett? Det bara skriker attentionwhore.

2009-05-19 @ 16:54:41
Postat av: Anonym

Bra inlägg och allt. Men att dömma ut folk som "misslyckas" med självmord som "attentionwhores" o dyl. som vissa gör är ju en ganska hög grad av Fittighet. Tvivlar ju på att de som försöker halvhjärtat mår så jävla bra även om de egentligen inte vill dö, och är det då så jävla tabu att BE någon om hjälp eller stöd att folk hellre gör något sådant är det ju sjukt. Så jävla trött på den här skiten om att alla som behöver hjälp eller mår dåligt ses ned på och "bara vill ha uppmärksamhet". Vadå är det så jävla farligt att vilja ha lite uppmärksamhet?

2009-05-19 @ 20:13:55
Postat av: Anonym

Alla kan behöva lite uppmärksamhet så går det inte så illa. http://st.nu/start/ange/1.1056521 =/

2009-05-20 @ 01:57:23
Postat av: bleunt

Sen vill jag bara inflika att jag tycker självmord glorifieras i nöjesmedia. Det är ett problem.

2009-05-20 @ 07:50:26
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: WysiWyg

Inte bara att söka hjälp kan vara ett problem, att öht veta vart och hur är nog så svårt.Jag minns själv från mitt "försök" att jag då inte visste hur jag skulle få hjälp.

2009-05-20 @ 14:05:38
URL: http://www.losatankar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0