Försvinner vår självbevarelsedrift?

Angående det här.

Eftersom min dator är trasig blir det inte så mycket skrivet i bloggen. Jag ska få tag i en Windows-skiva och formatera om hela skiten och hoppas på det bästa. Men tills dess får det bli såna här skräpiga inlägg.

Anyway! Igår köpte vi extern hårddisk, och när vi passerade rulltrapporna stod det på en skylt att det är förbjudet att åka på räcket. Jag frågade Gabriella om den varningen veeerkligen är nödvändig. Är det verkligen ett problem med folk som är dumma nog att göra det?

Svaret är tydligen, Ja. Folk Är så korkade.

Men det jag reagerade mest på var inte 14-åringens darwinistiska beteende.
Nej, det var de här raderna:

"14-åringen kördes snabbt med ambulans till Falu Lasarett.
Samtidigt skickade Joakims bror ett sms till mamma Helena.
- Det stod ”Ring mig” och en massa utropstecken, säger Helena.
"

Folk älskar utropstecken. Folk älskar dem så mycket att de till och med tar sig tid att applicera flera stycken i sina SMS under en krissituation som denna. Jag tror utropstecknens framtid är säkrad! ! ! ! ! ! ! ! Varför han skickade SMS i stället för att ringa henne direkt är en annan fråga.

"- Joakim var en sprallig prick."

Ja, på något sätt anade jag det. För sprallig för sitt eget bästa.


Så ja, varningsskyltar behövs tydligen för att skydda oss från oss själva. Skyltar som ett substitut för saker vårt "common sense" borde agera på. Så korkade är vi. Själv vågar jag knappt stå på en balkong som är åtta våningar upp. Hur kunde vi överleva stenåldern? Något måste ha försvunnit med åren. Är det för att vi bor i för trygga samhällen nu?
Hjärnans varningsfunktioner stänger av och vi behöver sätta upp skyltar för att påminna om uppenbara faror? Natural selection gäller inte längre, och jag kan tänka mig att till exempel mängden adrenalin vi sprutar ut idag är lägre än den var för 10 000 år sedan.

"VARNING! - Sabeltandad tiger - VARNING!"
Om 1000 år till kommer man kunna se skyltar på botten av bassänger som påminner oss om att hämta luft.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0