Hönan eller ägget?

Idag kom Lunarstorm med frågan "Vad kom först - hönan eller ägget?".
Ägget, såklart. Ägg fanns ju redan innan dinosauriernas tid, långt före några hönor.

Korkad fråga, jag har aldrig riktigt fattat den.


Kommentarer
Postat av: Henrik Petersson

Det kanske är en fråga för kreationister? "Skapade Gud djuren som färdigvuxna, eller skapade han ägg som fåglarna kläcktes ur?" I så fall kan man fråga sig hur Gud lyckades hålla rätt temperatur och luftfuktighet i äggen utan att ha någon mamma som ruvar dem. Men hey, han är ju Gud - han kan allt.

2009-04-13 @ 11:23:55
Postat av: q (orkar inte skriva det andra)

så som jag ser frågan det är meningen att det ska vara lite moment 22 över det hela. (antar även att det är hönsägget dom menar bra det att do inte orkar säga/skriva det)om evolutionsteorin är rätt så var hönan först. A-hona parar sig med A-hanne = A-ägg inehållande A-barn, A-hona parar sig med B-hanne = A-ägg inehållande X-barn, mutationen X blir vanligare och vanligare tills den räknas som en ny art. trotts att det är en ny art så är det ju fortfarande ett A-ägg X kommer ur : )

2009-04-14 @ 23:06:47
Postat av: bleunt

Men var det då ett hönsägg "as we know it" om den som lade ägget inte var en färdigutvecklad höna, som djuret vi kallar höna idag? ;)

2009-04-14 @ 23:25:52
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Q (orkar inte skriva det andra)

nej det var det inte. den som la det första hönsägget var en höna, och den första hönan kom ur något annat djurs ägg. pingvinägg kommer från pingviner, och om lejon la ägg skulle det vara lejonägg : ) om ett lejon (som lägger ägg) parar sig med en tiger blir barnet en liger(höna) men den kommer fortfarande ur ett lejonägg. när ligern lägger ett ägg så är det ett ligerägg :)

2009-04-15 @ 00:48:16
Postat av: bleunt

Vad kallar du djuret som la ägget som dagens höna kom från? När på evolutionsskalan kom den första hönan som vi skulle kalla höna idag? Djuret hönor härstammar från såg ju inte ut för 500 000 år sedan som de gör idag. Skulle vi kalla hönor för hönor för 500 000 år sedan?Skillnaden är hårfin. Men oavsett vad måste det varit ägget som kom först. Frågan är bara om vi ska kalla ägget för den som lade det, eller den som kläcks ur det. Om det är en höna i ägget kallar man det hönsägg, skulle man kunna säga. Ja, herregud alltså. :p

2009-04-15 @ 00:53:00
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: Q (antar att jag inte behöver det andra)

JAG skulle antagligen kalla den random fågel V4.7 (eller liknande) och "våran" höna kulle jag kalla höna V1.0 :P är som vanligt inte djupt insatt i när/var/hur utan söker bara simpel logik som jag sprider vidare. om hönan var en höna för 500000 år sedan antar jag att vi skulle ha kallat dom för hönor (om vi hade haft ordet höna bland alla grymtande ljud som vi använde för att kommunicera med varandra)för att bestämma vad som är vad kollar man på vad som var innan eller vad som gjorde det. om random fågel V4.7 lägger 3 ägg så har vi antingen 3st r/f V4.7 ägg eller så har vi ett r/f V4.7 ägg, ett höna V1.0ägg och ett omelättägg :s namnen är ju bara för att göra saker lättare för oss att förstå, om man börjar från början brukar det bli lite lättare :)

2009-04-15 @ 01:38:47
Postat av: bleunt

Igår bestämde jag mig för att det är den som lägger ägget som får döpa ägget. Annars skulle det heta tuppägg om kycklingen har manligt kön. Så hönan kom föra hönsägget, för dagens höna utvecklades från ett ägg som inte lades av en höna.Så ägget var först, men hönan var före hönsägget.

2009-04-15 @ 11:06:29
URL: http://bleunt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0